Sektör sohbetlerinde bu hafta meslektaşım ve aynı zamanda Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cenk Ecevit'le bir araya geldik. Oldukça sıcak bir İstanbul gününde sohbetimizde geçmişten bugüne brokerlerin gelişimi, sağladıkları katma değer ve SBD'nin hedeflerinden bahsettik.
"Sigorta brokeri nedir?" Sigorta yaptırırken direkt sigorta şirketi, acente ya da banka kanalı ile görüşürsünüz. Acenteler ve bankalar temsil ettikleri sigorta şirketlerinin ürünlerini satarlar, özetle sigorta şirketinin temsilcisidirler. Brokerler ise bundan farklı olarak sigortalının temsilcisi olarak görev yaparlar. Brokeri tıpkı bir şirketin mali müşaviri, hukuk müşaviri gibi düşünebilirsiniz. Broker sigorta yaptırırken geçilen tüm aşamalarda sigortalı gibi ve sigortalı adına hareket eder.
Cenk Ecevit'le sohbetimizin notlarına geçmeden SBD'den söz edelim.
Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği 1991 yılında Türkiye’de sigorta brokerliğini geliştirmek, bu mesleğe gireceklere yeterli zemin hazırlamak, dernek üyelerinin kanun ve tüzüklere uygun olarak çalışmasını temin etmek amacı ile kurulmuş. Derneğin hedefi dünyada mevcut benzer kuruluşlarla temas halinde olarak bilgi, görgü ve edinilen tecrübeleri Türkiye’deki kuruluşlara aktarmak, Türkiye’de çalışacak sigorta brokerlerinin sigorta şirketleri ile ve sigortalılarla ilişkilerinin kolaylaştırılması yolunda hizmet vermek, mümkün olan hallerde uzlaşmazlıklara çözüm getirmek.
Misyon:
Sigorta Brokerliği Meslek Misyonu: Risk yönetiminin yaygınlaştırılması ve en iyi uygulamaların benimsenmesi için sigortalılara brokerlik faaliyetleri ve artı değerlerinin tanıtılması , yeni ürün yaratmasına yardımcı olunması.
Sigorta ve Reasürans Brokerleri Derneği Misyonu: Sigorta ve reasürans brokerliğinin ortak amaçları doğrultusunda, kural ve standartlarını belirlemek ve uygulamak, mesleğin bireyler ve kurumlar tarafından tanınmasını ve tercih edilmesini sağlamak.
Vizyon:
Sigorta Brokerliği Meslek Vizyonu: Ülkemizin gelişmiş pazarlar seviyesine gelme sürecinde, kişi ve kurumların risklerinin yönetiminde, güvenilir ve vazgeçilmez çözüm ortağı olmak.
Sigorta ve Reasürans Brokerler Derneği Vizyonu: Sektöründe öncü, seçkin, kaliteli hizmet üreten üyelere sahip olan, meslek ve ahlak kurallarının en üst düzeyde uygulandığı, üyelerinin gurur ve referans kaynağı olduğu bir dernek olmaktır.
Kaynak https://www.sbd.org.tr/
SBD yönetim kurulu seçimleri iki yılda bir yapılıyor. Bu rotasyon her zaman yeni fikirlerin yönetimde olmasına olanak sağlıyor. Ayrıca komiteler kurularak dernek çalışmalarının sektöre yayılması sağlanıyor.
SBD kayıtlarına göre şu anda ülkemizde faaliyette olan aktif broker şirketi sayısı 211. 185'i SBD Üyesi. Brokerlerde çalışan teknik eleman sayısı ise yaklaşık 4700.
TSB'nin 2024 Mayıs sonu istatistiklerine göre sigorta sektörünün toplam prim üretimi 319,5 Milyar TL, Brokerlerin toplam prim üretimi içindeki payı 50,5 Milyar TL primler % 15,8,
Bu haliyle brokerlerin çalışan başına prim üretimi 10,7 Milyon TL, broker başına 239,4 Milyon TL. Benzer bir hesaplamayı acenteler için yaparsak, acentelerin toplam prim üretimindeki payı 163 Milyar TL ile %51,1 . TOBB'a kayıtlı 15.000 üzerinde acente var, acente başına prim üretimi 10,8 Milyon TL.
Müşteri Temsilciliği
"Müşteri temsilciliği sıfatı brokerlerin diğer sigorta aracılarından farklı yetkinliklere sahip olmasını gerektirir" Cenk Ecevit, "Elbette diğer sigorta aracıları da sigortalılarına hizmet verecek donanıma sahip ve iyi hizmet verme prensibiyle çalışır. Müşteri temsilcisi olarak brokerler, sigortalılarına eksiksiz ve en iyi servisi vermekle yükümlüdürler. Broker perspektifi üründen daha çok çözüm odaklı olmalıdır" diyerek SBD tarafından organize edilen Broker Akademi ile broker şirketlerin çalışanlarına sağlanan özgün eğitim programını anlattı.
Broker Akademi, sadece broker çalışanlarının sektöre uzun yıllar hizmet vermiş, hala sahada çalışan tecrübeli isimlerden aldığı, sadece teknik değil, bu bilgilerin hayatın gerçekleriyle de harmanlandığı genel sigortacılık, branş ve uzmanlık programı. Yeni dönem eğitimleri Eylül ayında başlayacak.
Temel hedeflerinden biri, ülkemizde brokerlerin hak ve menfaatlerini korumak ve mesleği daha ileri taşımak olan SBD, mevzuat konusunda da detaylı çalışmalar yürütüyor.
"Satıcı değiliz, biz alıcıyız!"
Aslında acente ile broker arasında temel fark diyebileceğimiz bu cümlenin altını çizmek istiyorum. Ecevit, brokerin sigortalının sigorta departmanı gibi hareket edip , hizmet verdiği müşterilerindeki her değişikliği, hayatını etkilenen olayları, hedeflerini, planlarını, zorluklarını çok yakından takip edip, olası riskleri kontrol altında tutmak için müşteri gibi hareket ederek bu farkı hissettirmesi gerektiğini belirtiyor.
Brokerler, sigortasına aracılık edilen müşterilerin özel risklerinin yanında geleneksel sigorta branşlarındaki ihtiyaçlarında da yaratıcı çözümler sunuyor. Sigortalıya en iyi koşulların sağlanacağı, şartları hazırlayıp, yerel ve uluslararası piyasalardan teklifleri toplayıp, kıyaslamalı ve karşılaştırmalı olarak hazırladıkları detaylı teklif dosyalarıyla sigortalının karar verme sürecine destek oluyorlar. Hizmet bütünlüğü açısından koasüranslı işlerde tüm sigorta şirketleriyle takip edilmesi gereken poliçe takipleri, zeyiller ve tahsilatlar da brokerler tarafından sağlanan katma değerli operasyonel hizmetler arasında yer alıyor.
Brokerlerin katma değerli hizmetlerinden biri de hasar. "Bir hasar olduğunda, broker, sanki o hasar kendi başına gelmiş gibi hareket eder, dokümanların toplanması, derlenmesi, eksperlerle iletişim, hatta servis, onarım merkezi, tedarikçi ilişkilerinin yönetilmesi ve hukuksal konulara kadar tüm süreçte çok yönlü ve eksiksiz hizmet vermelidir" diyen Ecevit,
"Bu nedenle brokerler temel risk yönetimi prensipleriyle hareket ederek, sözleşme kontrollerinden, hasar danışmanlığa kadar uzanan uçtan uca hizmet çeşitliliğine sahip ve bu yetkinliklerle donatılmış teknik personelle hizmet sunuyorlar" diyerek brokerlerin sadece sigorta yaptırmakla sınırlı olmayan bütünsel yaklaşımlarının önemini belirtti.
Reasürans
Reasürans piyasalarıyla kurdukları uzun soluklu ilişkiler, etkili hasar yönetimi ve risk yönetimine katkılarıyla brokerler, dünyada edinilen tecrübe ve know-how'ı ülkemize getirerek sadece sigortacılık sektörünün değil, tüm sektörlerin de faydalanabildiği çözüm ve yeniliklerin ilk habercileri.
Broker - ihtiyari (fakültatif) reasürans piyasasının büyük kısmı demek. Bu plasmanların önemli kısmı brokerler vasıtasıyla yapılıyor. Konu ihtiyari reasürans olunca bu hizmet direkt sigortalıya verilebildiği gibi, sigorta şirketleri ve acenteler de brokerlerin reasürans yetkinlikleri ve getirdikleri kapasitelerden faydalanıyorlar.
Yaratıcılık ve Yenilikçi Çözümler , Yatırım
Ülkemize yeni giren pek çok sigorta ürününün ilk tedarikçisi de, uygulayıcısı da yine brokerler. Ürün sorumluluk, sanat sigortaları, yönetici sorumluluk, kefalet, alacak, siber riskler, FFL (Freight Forwarder Liability), havacılık gibi özel unsurlar içeren pek çok sigorta ürünü ve çözümünü örnek verebiliriz. Bu özellikleriyle brokerler, yeni ürün ve çözümleri araştırıp bu konuda yatırım yaparak sektörün hizmet çeşitliliği ve know-how birikimine destek oluyorlar.
Proje finansmanı alanında, ülkemizin dev projelerinin hepsinin içinde bu konuda uzman ve yetkin brokerler var. Oldukça karmaşık olan bu alandaki hizmetleriyle de milli menfaatlerimizin korunmasındaki katkıları göz ardı edilemez.
Sigortacılıktaki tüm değişimleri birebir takip etme motivasyonu içindeki brokerler, yurtdışındaki piyasalarla sürekli iletişim halinde olarak yeni ve yaratıcı çözümlerle beraber, değişen koşulların risklerin transferine etkilerini de önceden duyma ve görme fırsatına sahipler. Ecevit, brokerlerin yurtdışındaki pek çok sigorta ve risk yönetimi konferanslarına katılım göstererek, ilk kaynağından aldıkları bilgilerle sektörümüzün ve sigortalıların hazırlıklı ve donanımlı olmalarına verdikleri katkıyı belirtti.
Sigortacılık kariyerimin neredeyse tamamı sigorta brokeri şirketlerde teknik personel ya da müşteri temsilcisi olarak geçti. Bana göre üstlenilen sorumluluklar ve beklentiler nedeniyle sektörün en zor mutfağı brokerlik. Uzun yıllar boyunca görev aldığım her projede analitik düşünme, aynı anda birden fazla alanda hareket etme, proje yönetimi gibi kabiliyetleri brokerlikte edindim.
Bir risk transfer yöntemi olan sigortada, bu transferi yaparken kurumlar donanımlı, tecrübeli ve o zamana kadar karşılaşmadıkları konularda tecrübe ve desteğe ihtiyaç duyarlar. Brokerler geleneksel branşlardaki teknik hâkimiyetlerinin yanında özel uzmanlık gerektiren karmaşık ve sofistike sigorta çözümlerinde sigortalılarına ayrıcalıklı hizmet sunuyor. Bu özel danışmanlığı verirken çözümün ekonomik olması da diğer bir hedef. Düşünülenin aksine bir sigorta brokeri ile çalışmak pahalı değil, sundukları katma değer ve hizmet çeşitliliği dikkate alındığında uzmanlıklarıyla ihtiyacı belirleyip, doğru çözüme çok daha hızlı ve çabuk ulaşan broker şirketler, sigorta maliyetlerinin kontrolünde de oldukça etkililer.
Kurumsal ve endüstriyel risklere risk yönetimi perspektifiyle yaklaşmak sigorta süreçlerini baştan itibaren etkiler. Brokerler kurumların ihtiyaç duydukları doğru sigorta ürünlerini bulmalarına yardımcı olarak, beklenmedik ve karşılanması mümkün olmayan kayıplara karşı korunmalarını sağlıyor. Bugün pek çok riskin bertaraf edilmesi ya da azaltılmasında sigorta sektörünün ve bu perspektifle yaklaşan sigorta brokerlerinin katkısı göz ardı edilemez.
Kurumsal ve endüstriyel risklerde sigortalılarla yapılan stratejik planlama workshoplarında “riske odaklan ürüne değil” diyerek riskleri iyice tanıdıktan sonra sigorta ile harmanladığı, broker elinden çıkan programlar ve şartnameler, pek çok kuruma, acenteye örnek teşkil etti. Her ne kadar başta bir kuruma özel olsa da buradaki tecrübeler zaman içinde pek çok kurumun sigorta özel koşullarında standart haline geldi. İşte bu değerli katkılarıyla brokerler detaylı hazırlanmış, sigortalıya özel koşulların ön hazırlıkları da dahil olmak üzere her adımda müşterilerinin yanında olarak önemli bir dönüşümü başlatanlar oldu.
Brokerler, sigortalıların riskleri yönetmesine yardımcı olarak, müşterilerini ve sektörü daha iyi desteklemek için çeşitli ve kapsayıcı bir kültürü teşvik ederek sosyal fayda sağlama gücüne de sahip. Bir müşteri temsilcisi sıfatıyla büyük ya da küçük, önemli ya da önemsiz fark etmez sigorta ve risk yönetimi ile ilgili her konuda kendini sigortalı yerine koyan brokerlerin verdiği kaliteli hizmetlerin daha da artması ve yayılması için SBD, yönetimi ve tüm üyeleriyle son derece önemli bir sorumluluk üstlenmiş durumda
Bu güzel sohbet ve verdiği kıymetli bilgiler için Cenk Ecevit'e çok teşekkür ediyorum.
#sigorta #reasurans #broker #bilgi #uzmanlik #yaraticilik #degisim #sosyalsorumluluk #SBD #hizmet #hasar #insurance #reinsurance #knowhow #experts #innovation #socialresponsibility #service #damage #loss #danisman #consultant #rekabet #competition #gamechanger
Comments