SEDDK 16.8.2023 tarihli genelge ile sigortacılık verilerinin Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinde tutulan genel veri tabanına kaydedilmesinde uyulması gereken usul ve esasları yayınladı.
SEDDK Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sigortacılık ve özel emeklilik sektörlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi amacıyla faaliyete başlamış bir kurumdur. 1963 yılında kurulan Sigorta Murakabe Kurulu 1994 yılında faaliyetlerine Hazine Müsteşarlığı bünyesinde devam etti. 2007 yılında, 2001 tarihli Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu’na dayanarak Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Sigorta Denetleme Kurulu birleştirildi. 2019 yılında tüm bu yapılar Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nda birleşti.
SEDDK'nın işlevi sigorta ve özel emeklilik sektörlerine yönelik düzenleme ve denetleme görevlerini yürütmek, sigortalıların ve katılımcıların haklarını korumak amacıyla tedbirler almak ve alınan tedbirleri doğrudan uygulamak. Son yıllarda sektördeki pek çok yeni düzenlemede, sektörün sorunlarına çözüm arayışında SEDDK çok önemli inisiyatifler aldı. Deprem zamanında sigorta şirketleri, acentelerin ve sigortalıların bu olağanüstü durumda yerine getiremedikleri yükümlülükleri nedeniyle mağdur olmamaları için hızlı ve etkili kararlar alarak, çalışmaların kolaylaşmasını sağladı.
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi SBM; sigortalılar ve sigorta sözleşmesinden dolaylı da olsa menfaat sağlayanlara ilişkin olarak, yanlış sigorta uygulamaları da dahil olmak üzere, risk değerlendirmesine esas bilgileri toplamak ve bu bilgilerin sigorta, reasürans ve sigortacılık faaliyetinde bulunan emeklilik şirketleri ile T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın belirlediği kişilerle paylaşılmasını sağlamak amacıyla Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği bünyesinde kurulmuştur. Bilinen ilk adı ise TRAMER.
Sigortacılık verileri, özel hukuk tüzel kişileri ile kamu kurum ve kuruluşlarından, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarından, ilgili mevzuatla kurulmuş diğer bilgi merkezlerinden Merkez tarafından toplanarak genel veri tabanında tutulur.
Bu sistem bu zamana kadar TRAMER de oldukça etkin ve çeşitlendirilmiş hizmetlerle devam etmekteydi. 16 Ağustos 2023 tarihinde yayınlanan genelge ile, bundan böyle üye şirketler sadece motorlu taşıtlar değil, tüm sigorta branşlarında bilgilerini genel veri tabanına kaydedecekler.
Genel veri tabanına kaydedilecek bilgileri
- Üretim Verisi - Hayat ve hayat dışı ayırımı yapılmaksızın sigorta poliçe üretimi ile doğrudan veya dolaylı ilgili olan tüm verileri
ve
-Hasar Verileri- Hayat ve hayat dışı ayırımı yapılmaksızın hasar veya tazminat ihbarının yapılmasından başlamak üzere hasar veya tazminat ödemesi ile doğrudan veya dolaylı ilgili olan tüm verileri başlıklarında özetleyebiliriz.
Yönetmelik, tanımlar, görevler, yükümlülükleri de detaylarıyla belirtmiş.
Uzun süredir gündemde olan proje sonunda hayata geçiyor. Şirketlerin bu konudaki hazırlıklarını henüz bilmemekle beraber, hummalı bir entegrasyon sürecinin başlayacağı anlaşılıyor. İki ana başlıktaki verilerin girişlerinde belirlenen esaslar, şirketlerin kendi sistemleriyle ne kadar uyumlu, işte burası soru işareti. Teknoloji yatırımlarına öncelik veren şirketler daha hızlı uyum sağlayacaktır, ancak sistemleri hala yamalar ve güncellemelerle devam eden şirketler BT yatırımlarına hız vermek durumunda. Altyapı uygunluğu sorumluluğunu şirketlere devretmiş durumda ve protokole uygun olmayan durumlarda idari cezalar uygulanabileceği genelgede yer alıyor.
Trafik tek bir genel şarta bağlı, teminat yapısı ve içeriği standart bir poliçe. Plaka, kullanıcı, vade, limit, genel şart hepsinde aynı ve bilgi tekdüze olduğundan kontrolü , veri girişi de oldukça hızlı. Uzun yıllardır edinilen deneyimlerle birlikte ekspertiz ve hasar modülleri de etkin çalışıyor.
Beklenen AMA gelsin... Ama her sigorta poliçesi trafik poliçesi gibi değil.
Mesela Sabit Kıymet- Her sigorta şirketinin kendi poliçe üretim sistemlerinde tanımlı kuralları var. Ana teminat yangın yıldırım infilak, geri kalanı ise şirketin kendi poliçe tasarımına göre değişebiliyor. Bir şirket fiyat ve prim yazarken ( primi net veya brüt yazabiliyor), başkası sadece prim yazabiliyor, YSV (Yangın Sigorta Vergisi) ayrı bir konu, zeyiller şirketlerin kendi kurallarına göre düzenleniyor. Biri şu eklenmiştir derken diğeri direkt toplam bedeli yazıyor.
Kimi şirket bazı alt limitleri otomatik atarken kiminde bu teminatlar ya hiç yok, ya da oranları farklı. Kısaca poliçe tasarımları birbirinden o kadar farklı ki, bunların ortak bir formata dönüşmesi ve kayıtların standartlaşmasına kadar yapılabilecek hatalar, düzeltmeler nedeniyle yaşanabilecekler bir kaosa dönüşebilir. Koasüranslı poliçelerde durum daha da karışık olabilir.
Hasar verilerine gelince, özellikle muallak hasar tutarları problem. Kimi şirket sembolik bir rakam yazarken, kimi ihbar mesajında gördüğü bir tutarı yazabilir. Sonuç olarak hasarda sigortalının ya da aracının dediği değil, sigortacının dediği esas alınacaktır. Kombine bir sigorta poliçesinde (mesela -Sabit Kıymet, Kar Kaybı , Makine Kırılması dahil bir poliçe) hasar verisinin teminat bazında bilinmesi mümkün olmayabilir. Büyük montanlı poliçelerin ana teminatlarının yanı sıra, wordinglerde yer alan ancak ana poliçe tasarımlarında yer almayan özel genişletmelerine giren tazminat ödemeleri genel veri tabanında karşılık bulamayabilir.
Sağlık sigortalarında işlemler provizyona bağlı olmakla birlikte, poliçenin hediyesi olan checkup benzeri hizmetler de hasar başlığı altında kaydediliyor. Ortada bir harcama var ama hasar değil. Grup sağlık poliçelerinin özel wordingleri, alt limitleri var, kazanılmış haklar, muafiyetler , limitler farklı.
Finansal ya da Özel branşlar olarak bilinen özellikli poliçelerin tasarımlarının tümü özel, sigorta şirketleri teminata en yakın genel şarta bağlı olarak bir sistem poliçesi üzerinden üretim yapıyor. Sigortalıya verilen poliçe ise terzi işi hazırlanıyor. Mesela D&O poliçesi, bir genel şartı olmadığı için genellikle Üçüncü Şahıs Sorumluluk branşından bir sistem poliçesi çıkıyor.
Nakliyat poliçeleri de ayrı bir konu, zira seferlik düzenlenenler bir de blok olarak düzenlenip, sertifika basılanlar var. Nakliyat hasarlarının rücu kısmı da kendi içinde karmaşık olabiliyor.
Veri girişlerinin poliçe ile eş zamanlı olması şartı var. Her poliçenin SBM de bir referans numarası olacak ve bu referans numarası 12 punto dan küçük olmayacak şekilde poliçelerde yer alacak. Eş zamanlı girişler için gün içindeki son saat 23.30. Aynı durum hasar dosyaları için de geçerli. İhbar yapıldığı andan itibaren takip eden günü 00.30 kadar genel veri tabanına aktarılacak ve hasar dosyası veri tabanındaki referans numarası ile takip edilecek.
Veri girişlerinin yapılmasına ilişkin süreçlerle ilgili yayınlanacak kılavuz beklenirken, üye sigorta ve reasürans şirketleri gerekli güncelleme ve entegrasyonu 31 Ocak 2024 e kadar tamamlamak zorundalar. Sistemin yetkili kullanıcıları şirketler, eksperler, acenteler ve brokerler olacak. Yönetmelikte alt kullanıcı ve yetkili kullanıcılara ilişkin esaslar da belirtilmiş.
Bu aydan itibaren tüm bunlar için verilen 4 ay süre, özellikle son 3 ayda oldukça yoğun çalışan sektör için zorlayıcı olabilir. Poliçe üretiminin yoğun olduğu malum üç aylar ve sonrasında, karşılaşılan en büyük sorun hatalı ya da eksik düzenlenen poliçeler oluyor. Hatalar ve eksiklerin düzeltilmesi için de bir süre tanınmış (takip eden ayın 20. günü)
Verilerin korunması, erişim, yetkilendirme, protokolün ihlali gibi durumlarda uygulanacak esaslar ana hatlarıyla genelgede yer almış.
Genel hatlarıyla bakıldığında verilerin standartlaşması ve sağlıklı bilgi verecek olması açısından tam kullanıma ulaştığında hayatı çok kolaylaştıracağı, verilerin sektörün gelişmesine müthiş katkıları olacağı kesin. Suiistimallerin önüne geçilmesi, sigortalı hasar verilerinin sağlıklı tutulması açısından da çok etkili olacak. Genelge SBM'nin genel veri tabanı aktivasyonu ve sürekliliğine ilişkin sorumluluklarını da detaylandırmış.
2023 Haziran sonu itibariyle üretilmiş poliçe sayısı 38.124.589, bunların 8.839.383 adedi hali hazırda SBM de kayıtlı trafik sigortası. Kelimenin tam anlamıyla GIANT-DEV bir proje.
Önemli Not !
Değerli Sigortalılar, bu yönetmelik hakkında bilginiz olmayabilir. Sigorta sektörü aktarımların sorunsuz yapılması için her türlü önlemi alacak olsa da yıllardır sektördeki her sistem değişikliği ve yeni uygulamada yaşanan aksaklıların sigorta şirketlerine, aracılara ve sizlere yansıdığı durumları ve yarattığı sıkıntıları bildiğimiz için, yenilemelerinizi ve sigortalarınıza ilişkin kararlarınızı son güne bırakmayarak sürece destek olabilirsiniz.
Heyecan verici projedeki gelişmeleri hep beraber takip edelim, herkese kolaylıklar.
https://www.sbm.org.tr/
https://www.tsb.org.tr/tr/istatistikler
Comments