top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

OTEL RİSKLERİ ve SİGORTA

Okulların kapanması ve hemen ardından Kurban Bayramı ile başlayacak hareketli günler öncesi , tatil ve dinlenme denince akla ilk gelen tesisler oteller. Hepimiz, yoğun bir çalışma ve koşturma döneminin ardından, birkaç haftalığına da olsa dinlenmeye ihtiyaç duyuyoruz. Bu kısıtlı süreyi geçirdiğimiz , konakladığımız otelimiz de o süre boyunca geçici yuvamız oluyor.


Küçük ya da büyük pek çok beklenti ile otellerine gelen misafirlerini ağırlayan oteller, bize sadece bir bina gibi görünse de, gerçek anlamda karmaşık ve idaresi hüner isteyen ciddi bir iş yüküne sahip. Konaklayan tatilciler olarak ön planda gördüğümüz hoş ve derli toplu düzeneğin arkasında, genellikle 3 vardiya halinde çalışan ekiplerin yönettiği, hepsi ayrı uzmanlık gerektiren pek çok süreç, vızır vızır işliyor .


Çok temel faaliyetleri ile oteli incelediğimizde, ana bina, resepsiyon, odalar, mutfak ve restoranlar, bar ve kafeler, eğlence bölümleri (animasyon sahnesi, sinema salonu, oyun parkları, oyun odaları) spor salonları ve hamam/sauna, masaj bölümü, ek hizmetler ( kuaför, alışveriş, mini market), sağlık birimi, havuz ve sahil tesisleri, çamaşırhane, destek hizmetleri ve mekanik binalar, personel binaları, enerji tesisi, bahçe gibi temel yapılar veya bölümlerden oluşuyor. Otelin hizmetleri çeşitlendikçe yeni bölüm ve birimler ekleniyor.


Neredeyse her gün ortaya çıkan yeni zorluklarla birlikte, oteller için risk ve sigorta poliçelerini yönetmek her zamankinden daha zor hale geldi. Ek olarak otel işletmecileri riskleri azaltmak ve poliçe maliyetlerini düşürmek için her zamankinden daha çok konuyla ilgilenmek zorundalar.


Otellerin temel riskleri aşağıdaki gibi sıralanıyor;


1. Yaşam Maliyeti Krizi Yaşam maliyeti krizinin tüketici harcamaları üzerindeki etkisi küçümsenemez. Seyahat ve geziler zaten azaldı ve rutin hayat için yapılan harcamalar arttıkça , seyahat ve tatil harcamaları kısıldı. Bu durumda oteller misafir sayısında bir düşüş riski ile karşı karşıya olabilir. Bu durumlarda tek çözüm, gereksiz maliyetleri azaltmak ve fiyat rekabetini sürdürmek için harcamaların gözden geçirildiği etkin bir maliyet yönetimi;


2. Otel Enerji Maliyetleri Elektrik faturalarından tasarruf etme konusunda oteller zorlanıyor. Başta planlı bakım ve enerji tasarruflu malzemelerle bir miktar kontrol altında tutmak mümkün olsa da, enerji maliyetleri hala önemli bir sorun.


3. Koronavirüs ve Gribi Önlemek İçin Hijyen Tabii ki, salgın hayatımızda çok alışkanlığımızı değiştirdi ve herkes hijyen söz konusu olduğunda çok daha bilinçli ve tetikte. Bu nedenle oteller, belirli korunma ve bariyer uygulamalarını devam ettirmenin yanı sıra, herhangi bir konuğun ya da çalışanın hastalanması durumuna karşılık planlarını da hazır bulundurmak zorundalar.


4. Siber Güvenlik Oteller, hassas ve finansal veriler de dahil olmak üzere konukları hakkında bilgi depolar. Kredi kartı bilgilerini çalma girişimleri veya phishing (kötü amaçlı e-postalar ve telefon aramaları) gibi sosyal mühendislik saldırıları artıyor. Bu verileri elde etmeye yönelik kötü niyetli girişimlerle sürekli karşılaşan otellerin teknoloji dünyasının hızla değiştiğini unutmadan siber güvenlik önlemleri güncel tutmaları ve riskler değiştikçe yeni sistemler uygulamaları gerekiyor.


5. Beklenmedik Olaylar Yangın, sel ve diğer doğal afetler gerçekleştiğinde sonu bir felaket olabilir. Şubat ayındaki depremlerde yıkılan otelleri ve hayatını kaybedenleri unutmadık. Yine birkaç ay önce otellerde çıkan yangınlarda hayatını kaybeden misafirler basında yer almıştı.

Bu olaylar neticesinde oluşacak varlık kayıplarının yanı sıra, otelleri bekleyen en büyük risklerden biri de Kar Kaybı. Her zaman ellerinin altında bir "İş Sürekliliği Planı" ile yaşaması gereken oteller bu tür olasılıklara karşı sigorta yaptırıyorlar. Doğal afet ve yangın gibi risklerden sonra terör saldırıları gibi uğraşılması gereken korkunç olaylar da var. İhtimali düşük olsa da terör hafife alınmayacak bir risk, çünkü oteller bünyesinde çok fazla insan bulundurması, halka açık olması , potansiyel olarak daha kolay bir hedef olarak kabul ediliyor.


6. Tedarik ve Tedarikçi Riskleri

Otellerdeki hizmetlerin çoğu alt taşeronlar tedarikçiler tarafından yerine getirilir. Günübirlik organizasyonlar, otellerdeki küçük işletmeler, dükkanlar ve ek hizmetler için, tedarikçi ve alt taşeronlardan kaynaklı zararların önemli kısmı sözleşmelerle güvence altına alınsa da, sigorta programının sözleşme içeriği ve koşulları ile uyumlu olmasına ve sorumluluk silsilesinin belirtilmesine dikkat edilmelidir. Diğer taraftan otelin ihtiyaç duyduğu tedarik zincirinin yaşadığı problemler, başta öngörülmeyen maliyetler olmak üzere pek çok riski de barındırıyor.


7. Ve elbette misafirler

Oteller tüm risk yönetimi protokollerine sahip olsa da bu durum potansiyel sorunlara neden olabilecek konuk davranışını kontrol edemez. Otel tarafından sağlanan her türlü hizmette misafirlerin bedeni ve maddi olarak zarar görmesi mümkündür. Müşteri her zaman haklı olsa da, bir misafirin tesise zarar vermesi de diğer bir olasılık.


Otel her türlü önlemi almış olmasına rağmen bir afet ya da yangın durumunda konukların davranışlarını tahmin etmek çok güç olabilir. Valizlerimizle birlikte odaya ilk girdiğimizde hemen balkona, manzaraya, banyoya, dolaba bakıyoruz. Açıkçası ilk iş olarak kapının arkasında duran yangın anında kaçış tabelasını inceleyen birine rastlamadım. Acil bir durumda etrafta muhtemelen panik içinde kaçışan ve ne yapacağını bilmeyen insanlar olacaktır.


Yabancı misafirlerin vatandaşı olduğu ülke kanunları ve mevzuat riskleri de otellerin dikkate alması gereken diğer risklerdendir.


Sigortaya gelince;

Otel işletmecileri ve yöneticileri, poliçelerin yenileme zamanı geldiğinde, deneyimlerinin fiyatlarını ne kadar etkilediğini genellikle fark etmiyorlar. Aslında etkin bir risk yönetimi ile azaltılan riskler sayesinde sigorta şirketine iletilen hasar taleplerinin azalması, sigorta edilebilirliği artırdığı gibi, maliyetleri makul seviyelerde tutmakta oldukça etkili olabilir.


Sigorta şirketleri, konuklarını ve personelini güvende tutmak için her türlü önlemi alan otellerin sigortalarında, teminat sağlayıp sağlamamaya ve yenileme maliyetlerinin ne olacağına karar verirken, hasarların sıklığını ve ciddiyetini inceliyorlar. En sık karşılaşılan hasar talepleri gıda zehirlenmesi, taşeronlardan kaynaklı sorunlar, kazalar sonucu yaralanmalar , günübirlik organizasyon problemleri (düğün toplantı, kongre, eğitim), otelin kullandığı/ kiraladığı kamu alanları ve yollarda oluşan olaylardan kaynaklanıyor


Geleneksel Otel / Konaklama tesisi sigorta programı ana hatlarıyla


  • Sabit Kıymet ve Kar Kaybı

  • Makine Kırılması

  • Otel Sorumluluk ( Üçüncü Şahıs Sorumluluk)

  • İşveren Sorumluluk

  • Ferdi Kaza

  • Araç Sigortaları branşlarından oluşur.

Bu sigortaları yaptırırken, ülkemizdeki zorunlu tarifeler ve içinde barındırdığı riskli faaliyeti nedeniyle yüksek fiyat uygulamalarına tabi olan oteller, sigorta bedelleri, kar kaybı, tedarikçilerden kaynaklı riskler ve sorumluluk kapsamına çok özen ve dikkatle yaklaşmalıdır. Özelikle kredi nedeniyle bankalar aracılığı ile yapılan poliçeler çok sürprizli olabilir, Piyasadaki yükseliş nedeniyle , sigorta bütçelerinin hesaplananın çok üzerinde olacağı muhakkak. Ancak daha önce de paylaştığım gibi, prim ödemek artık sigortalı olmaya yetmiyor.


Bu nedenle otellerde risk yönetimi her zamankinden daha çok önem kazanıyor. Operasyonel risk yönetimi, kazaları önlemenin ve de azaltmanın ötesinde, müşteriler ve çalışanlar için iş yeri güvenliğini sağlayarak verimliliğin artırılmasına da yardımcı oluyor.


Oteller etkin bir risk yönetimi sayesinde ekip üyelerini eğiterek potansiyel tehlikeleri bir sorun haline gelmeden önce tespit etmelerini sağlayıp, can sıkıcı kaza ve olaylardan kaçınabilir ya da azaltabilirler. Ekip üyelerini düzenli kontroller yapmakla görevlendirerek, etkili bir denetimle hesap verebilirlik desteklenebilir, uyum ve uygunluk tespiti yapılan kontrol listeleri vasıtasıyla her şeyin kapsandığından emin olunabilir. Risk değerlendirmesi kontrollerinin günlük operasyonlara entegre edilmesi yoluyla yaratılan "pozitif güvenlik kültürü" personeli iyi çalışma alışkanlıkları edinmeye de teşvik eder.


Risk değerlendirmelerinin, pahalı kontrol önlemlerinin, sağlık ve güvenlik denetimlerinin maliyetlerine değmeyebileceğini düşünebilirsiniz. Ancak ister fiziksel bir felaket ister güvenlik ihlali olsun, olay olduktan sonra telafisi ve maliyeti çok yüksek olabilir. İtibara gelen zarardan bahsetmiyorum bile. Bu nedenle gelecekteki sorunları en aza indirmek için temel çalışmaları yapmak akılcı bir aksiyon olacaktır. Mevcut sigorta korumalarınızı gözden geçirmek ve sigortacılarla tekrar masaya oturmak için hiç bir zaman geç değil.


Kolaylıklar ve bol kazançlar






171 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page