Teknoloji çağında son birkaç yıldır gündemde daha çok yer bulan dijital teknolojiler, dijital dönüşüm ve Insurtech yatırımlarından bahsetmemek olmaz.
BIG DATA- BÜYÜK VERİ araştırma, sosyal medya, arama motorları, bloglar gibi pek internet kullanan herkesin "TIK"lamalarından edilen verilerin işlenmiş haline verilen genel bir ad. İnternette dolaşan herkes bu veriye katkıda bulunuyor. Big Data özellikle şirketlerin müşteri davranışlarını izlemesine imkan veriyor ve ürün/strateji geliştirmede faydalanılıyor. Big data nın önemli bir özelliği de sonuçlar hakkında gerçeğe yakın öngörüler sağlayabilmesi.
Çoğumuz hayatın doğal akışı içinde Fintech uygulamalarının kullanıcısı olduk. Zamanımızın çok kıymetli olduğu ve bir yerden bir yere gitmenin kabus olduğu büyük şehirlerde , bankalar bir imza için bile çağırsalar ne gerek var diye isyan etmiyor muyuz? Çoğumuz cebimizde veya telefonumuzdaki kredi kartları veya uygulamalarla artık nakit bile taşımıyoruz. Müşterilerin alışkanlıkları ve tercihleri kağıt parayı neredeyse ortadan kaldırdı. Cüzdanlarda artık o kadar az para taşıyoruz ki, eve gelen suyun parasını bozukluklardan denkleştirdiğimiz zamanlar oluyor.
Fintech'in alt kolu olarak sigorta sektöründeki dijital teknoloji çözümleri INSURTECH olarak adlandırılıyor. Bir müşteri olarak sigorta şirketlerinin operasyonları hakkında detaylı bilgimiz olduğunu söyleyemeyiz. Biraz sigorta şirketlerinin dünyasına bakalım;
Sigorta şirketleri, işletim yöntemlerini ve müşteri kazanımını yönetmek için büyük veri, yapay zeka ve mobil uygulamaları kullanıyor. Baş döndüren bir hızla gelişen teknoloji, sigortanın oluşturduğu ekosistemi, müşteri kazanımını tehdit etmekte, bunun farkında olan şirketler de sigorta teknolojilerini en başta müşteri memnuniyeti, fon yönetimi, maliyet kontrolü ve fiyatlama için yıllar içinde kademe kademe devreye aldılar.
2019 sonunda tüm dünyayı etkisine alan Covid-19 Insurtech yatırımlarını hızlandırdı ve belki de Covid öncesi 10 yılda alınan mesafenin kat be katını şirketler kelimenin tam anlamıyla bir gecede almak zorunda kaldılar. Altyapısı hazır olan sektör teknolojiyi çok etkin kullandı ve bu süreçte çok iyi bir sınav verdi. Salgın etkisini azalttı belki ama şirketlerin Insurtech yatırımları her geçen gün artarak devam ediyor. Insurtech
- Her yerden ulaşılabilir olması
- Daha fazla kullanıcıya ulaşmayı sağlaması;
- Müşteri deneyimi ve tercihleri konusunda bilgi sağlaması ve yönlendirmesi
- İşlemlerin daha hızlı yapılabilmesi ve bu yolla hizmet süresinin kısalması, maliyetlerin düşürülmesi
- Ödeme sistemlerin ile bağlantısı
- Dolandırıcılığı önlemesini gibi nedenlerle sigorta şirketlerinin yanı sıra bu sistem içindeki kurumlar, broker, acente ve bankalar tarafından etkin kullanılıyor.
Insurtech sigorta şirketlerinin yeni ürün tasarımı ve fiyatlamasında da etkin olarak kullanılıyor.
Bu yönüyle sigorta sektöründe önemli bir dönüşümün başlangıcı olduğunu düşünüyorum.
Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan dijital sigortacılık platformları sayesinde , sigorta ürünlerinin tabana yayılması hızlandı. Sigortalıların seçenekleri arttı. Özellikle bazı ürünlerde hızlı ve etkin çalışması, ürün seçiminden, ödeme ve poliçenin e-kopyasının hazırlanması gibi zaman alan süreçlerin çok kısa sürede tamamlanması hayatı koşturmacalı ve konsantre yaşayanlar için hayat kurtarıcı oluyor.
Dijital sigorta satış platformlarının daha etkin kullanımı için, oldukça karmaşık ve iyi bilinmeyen bir hizmet olan sigortanın yalınlaşması gerekiyor. Dijital platformlardan satılan sigorta ürünlerinin iyi anlaşılması güven ve müşteri memnuniyeti açısından hassas yaklaşılması gereken bir konu. Dijital satış platformları Dask, trafik sigortası gibi bilinen standart ürünlere kısa sürede ulaşmak için ise en kısa ve hızlı çözüm. Konu kasko, konut, sağlık gibi sigorta ürünlerine geldiğinde sigortalı bir danışmanla görüşme ihtiyacı duyuyor. Çağrı merkezi ihtiyacı devam ediyor. Hasar durumunda sigortalının şirketle direkt görüşmesi gerekebiliyor, böyle anlarda da danışman desteğine gereksinim duyuluyor.
Sektöre yönelik Insurtech hizmet çeşitliliğini artırırken, karmaşık ve birbirinden farklı risklerine göre düzenlenmiş poliçeleri bulunan kurumsal sigortalılar için sunulan çözümler sınırlı. Kayda değer tutarlarda prim ödeyen ve sigorta operasyonları yoğun pek çok kurumun risk yönetimi, hasar yönetimi, prim / tahsilat gibi sigortaları ile ilişkili tüm sigorta operasyonlarını izleyebildikleri platformlar eksik. Sigorta şirketleri ya da brokerların sunduğu programlar da ihtiyaçlarını tamamını kapsamadığından kurumların ya kısıtlı bilgi ve alanlarda terzi işi yazılımlara ya da her konuyu ayrı ayrı takip ettikleri eski usullere döndüğünü görüyorum.
Farklı alanlarda faaliyet gösteren holdinglerin tüm sigorta programını tek bir yerden yönetmek için çözümlere ihtiyacı var. Bazı holdinglerimizin yurtiçi ve dışında yüzlerce iştiraki, ortaklığı var. Teknolojinin yapabilirliklerini düşündüğümüzde en başta sigortalının kendi kontrol ve yönetimini sağlayan, sigortacılar ile konuşan sistemlerle pek çok operasyonun minimize edilmesi mümkünken, bu konuda istenilen mesafe alınamamış görünüyor. Pek çok kurum teknolojiye yatırım yapmasına rağmen, milyonlarca lira prim ödediği sigorta programını günün sonunda içi bir sürü formülle doldurulmuş, karmaşık tablolarla takip etmek zorunda kalıyor. Yıllardır "bu poliçe kayıtlarımızda yok" la başlayıp poliçe kopyaları gönderilmeye , hangi sigortalarımız var sorularına muhtelif birim ve çalışanlardan yanıt aramaya, ... hasarı tahsil edildi mi? ne zaman? gibi sorular sorulmaya devam ediyor,
Sigorta karar vericilerinin resmin tamamını görmeye ihtiyaçları var. Sigorta üretimden finansa, muhasebeden idari işlere, satıştan hukuka, insan kaynaklarından satın almaya, iş geliştirmeden IT'ye bir kurumun tüm birimlerine dokunuyor. Insurtech firmalarının sigorta süreçlerini düzenleyen, izleme ve yönetme imkanı veren yaratıcı çözümlerinin risk devrinden sorumlu yöneticilerin karar vermelerine müthiş katkılar sağlayacağı kesin.
Mutlu hafta sonları .
Comments