top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

II. ULUSLARARASI SİGORTA FUARI- 13-15 Kasım 2023 Antalya



Bu hafta sektörün önemli bir etkinliği olan SEDDK, TSB, TOBB ve Ticaret odaları organizasyonunda sigorta sektörünün tüm paydaşlarının katılımı ile Antalya'da ikincisi düzenlenen Uluslararası Sigorta Fuarı'nın 1. gününe katıldım. Fuarın teması "Güçlü Ekonomi Güçlü Sigortacılık Yolunda Gelecek Vizyonu " Fuarın internet sitesini buraya bırakıyorum. https://www.sigortacilikfuar.com/



Fuar , Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından büyük oturumla başladı. Antalya Valisinin ev sahipliğinde konuşmacıların mesajları ve fuarın genel havasından bahsedeyim.


Öncelikle fuarın düzenlendiği tesis oldukça iyi bir seçim olmuş . Konferans konuşmaları ile fuar alanının ayrı binalarda olması geçişlerin turnikelerle sağlandığı iki bina arası git gel yapmayı gerektirse de, cıvıl cıvıl ve çok hareketli, müzikli fuar alanından ayrı olması konuşmaları rahatça dinlemeye imkan verdi.


Fuar aslında bir pazar yeri . Sigorta şirketlerinin en önemli ve geniş dağıtım ağı olan acenteleriyle bir araya geldikleri , hasret giderdikleri bol sohbetli bir buluşma . Acenteler çalıştıkları sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile sohbet etme , işlerini ve varsa sorunlarını paylaşma fırsatı bulurken, diğer taraftan da panellere katılarak sektördeki gelişmeler hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Elbette Antalya'nın güzel iklimi ve tesislerin olanaklarından faydalandıkları güzel de bir dinlenme ve dostlarla sohbet fırsatı.


3 gün boyunca düzenlenen panellerde konu çeşitliliğine dikkat edilmiş.


Panel Başlıkları;

1- Gelecekte Sürdürülebilir Sigortacılık ; ( 13 Kasım 2023 14.30 – 15.45 )

2- Gelecekte Aracıların Liderlik Rolü ( 14 Kasım 2023 10.00 – 11.00 )

3- Gelecekte Şirketlerin Liderlik Rolü ( 13 Kasım 2023 16.00 – 17.15 )

4- Türkiye’de Tarım Sigortalarının Gelişimi Ve Geleceği ( 15 Kasım 2023 10.00 – 10.45 )

5- Sağlıkta Sürdürülebilirlik Ve Yaşlanma ( 13 Kasım 2023 17.30 – 18.30 )

6- Avrasya Ülkeleri Paneli ( 14 Kasım 2023 16.00 – 16.45 )

7- Dask - Orym Paneli ( 15 Kasım 2023 11.00 – 11.45 )

8- Insurtech ( Sigorta Teknolojileri ) Paneli ( 14 Kasım 2023 11.15 – 12.30 )


Açılış konuşmalarından izlenimlerime gelince.

Acentelerin bağlı olduğu TOBB ve Ticaret Odaları konuşmacıları (STK) acentelerin yaşadıkları sorunlara dikkat çektiler. Acenteler sigortanın yaygınlaşmasında en dinamik dağıtım ve tanıtım ağı, diğer taraftan uzun zamandır çözüm bekledikleri sorunları var. Konuşmacılar bu sorunları kamu otoritesi ve sigorta şirketleri önünde dile getirdiklerinde acentelerden kuvvetli alkışlar aldılar almasına ama, bu sorunların giderilmesine acentelerin nasıl katkıda bulunacağı pek değinmediler. Biraz sitemkar ve popülist bulduğum konuşmalarda kamu ve sigorta şirketlerinin üzerlerine düşen kısmı değerlendirip , iyileştirmeler üzerinde çalışacağına eminim. SEDDK uzun süredir reformların alt yapısını hazırlıyor. Sigorta şirketleri değişen pazar koşullarında acenteler için de çalışmalar yapıyorlar. TSB nin son dönemlerdeki bütünleştirici yaklaşımı ve duruşu ortada.


Sigorta şirketleri temsilcileri depremler esansındaki düşük sigortalılık ve farkındalığın artmasında aracıların önemine değindiler. İçinde bulunduğumuz jeopolitik, ekonomik , iklim risklerinin konuşulduğu günlerde sigortacılığın güçlenmesinin önemine işaret ettiler. Elbette yaklaşan 2024 koşullarından da bahsedildi. Acentelerin bu duruma hızlıca adapte olmak ve sigortalılarını bilgilendirmek için bu değişiklikleri dikkatle dinlediklerini ve notlarını aldıklarını umarım.


Acentelerin konusu genellikle trafik, kasko. Artan maliyetler, artan primler, ödeme sorunları , bilindik meseleler kısaca. Varsa yoksa trafik kasko komisyonu kaç, yok aidatlar vs vs. Halbuki bu depremde konut sigortaları, nitelikli endüstriyel risk sigortaları, kar kaybı teminatı, nakliyat , hayat ve sağlık gibi o kadar çok sigortanın eksikliğinin altı çizildi, acenteler için o kadar geniş bir ürün yelpazesi var ki, bunların daha çok konuşulması gerekmez mi?


Acenteler dijital platformları tehdit olarak algılıyor ve buna karşı çıkıyorlar. Bu önüne geçilemez bir gelişme, yeni nesil standart ürünlerde hızlı ve kolay olan teknolojik çözümü tercih ediyor. Ben de Dask poliçemi online alıyorum ama konut poliçeme gelince danışmanlığa ihtiyaç duyuyorum. Özellikli sigortalar dijital platformlarda satılabilecek ürünler değil (henüz). Sigorta karmaşık bir ürün olduğundan , standart olan trafik, ZDS gibi ürünlerin dışındaki sigortaları yaptırmak isteyenlerin danışmanlığa ihtiyacı var.


Acenteler üretimleri geleneksel branşlarda kalmaya devam ettiği müddetçe bu platformları tehdit olarak görmeye devam edeceklerdir, diğer taraftan gümbür gümbür gelen yeni jenerasyonun tercihlerini ve isteklerini de daha fazla öteleyemeyiz. Kaçınılmaz her geçen gün daha da yaklaşırken acentelerin dijital dönüşüme hazırlanmasını sağlamak, donanımlarını artırmak sigorta şirketlerinin öncelikli işi olmalı.


Dile getirilen önemli sorunlardan biri de bankalar tarafından yapılan sigorta poliçelerinde yaşanan sıkıntılar. Acente tarafından bunun iki boyutu var, birincisi rekabet şansı bile yok, banka gücüyle bastırıyor, poliçeyi yazıyor; ikincisi, banka poliçelerinin içeriklerinde ciddi eksiklikler tespit ediliyor. Bu konu gerçekten önemli , bankalar sigortanın yaygınlaşmasında önemli bir ağ , ancak iş yapış şekli, personel ve ürün kalitesi önemli. Satış sonrası hizmette , hasarda bankalar, acente ya da brokerler gibi devrede değiller, bu da bir sorun bana göre.


Fuarda gezinirken Kahramanmaraş depremlerinde tüm varlıklarını kaybeden bir acente ile sigorta şirketi sohbetine tanık oldum. O dertleşirken ki yakınlık, anlayış, şefkat ve samimiyeti izledim, benzersiz bir ilişki gerçekten.


Sektörün bu samimi ve içten desteğini acentelerin donanımlarının zenginleşmesi, daha çok ürün ve daha çok çözüm için eğitim, kaynak desteği sağlayarak sürdürmesinin , konuşmalarda üstüne basa basa söylenen "güçlü sigorta sektörü vizyonuna" büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum.


Fuar alanı oldukça hareketli ve eğlenceliydi. Sigorta şirketlerinin özenle hazırlanmış standlarını ziyaret ettim. Reasürans konusunda işbirlikleri için brokerlere bir koridor ayrılmıştı. Bu koridor farklı branşlarda know-how ve kapasite desteğine ihtiyaç duyan acentelerin brokerlerle bilgi tazelediği mekan oldu. Türk Reasürans ve DASK , TSB , SBM ekipleriyle oradaydı. Türk Reasürans'ın 3D deprem simülatörünü tecrübe ettim.

Oto hasar, asistans, oto ekspertiz konusunda yeni çözümlerle, acentelerin operasyonlarını optimize eden ve maliyetlerini kontrol etmelerine yardımcı yazılım firmalarının standları ve çözümleri ilgi gördü. Fuara katılan ticaret odaları temsilcileri de acentelerine destek verdiler.


Daha önce iki yazı halinde yayınladığım meslek olarak sigortacılık konusuna da değinmek istiyorum. Sektörün nitelikli insan kaynağı sıkıntısı malum, diğer taraftan bu kadar şirketin katıldığı bu fuarda, katılan her acente bir istihdam kaynağı. Bu mesleği öğrenmek isteyen, yüksek öğrenimde olan öğrenciler ya da eğitim veren üniversiteler katılsalardı çok da güzel olurdu bence.


Bu yıl ikincisi düzenlenen fuarın, ileride daha çeşitli içerikler ve acentelerin donanımlarını artıracak eğitim ve konferanslarla zenginleşerek sürekli ve cazip bir buluşma olmasını dilerim.


Açılışta vekâleten konuşma yapan Sayın Davut Menteş in Seddk Başkanı olarak atandığı haberini aldık. Kendisi ve ekibine hayırlı olsun diyor ve başarılar diliyorum.


Yoğun program nedeniyle ilk gününe katılabildiğim organizasyonun 2. günü gerçekleşecek olan aracılar buluşması için herkes çok heyecanlıydı. Keyifli ve geniş katılımlı geçmesini dilerim.


Elbette bu güzel buluşma yine değerli yöneticilerim, meslektaşlarım ve arkadaşlarımla bir araya geldiğim çok keyifli anılarla dolu. Herkese sevgiler.







94 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page