Allianz Teknik'in ilham veren hikayesine devam ediyorum.
Sosyal sorumluluk projelerinde bir fikri kabul ettirmekle iş bitmez. Sonrasında yaşanan her türlü sorun veya aksaklıkla mücadele edersiniz. Sahiplendiğiniz projenizin başarısı için insanüstü gayretle çalışırsınız. Sorumluluk almak cesaret ister; sosyal sorumluluk, toplum hizmetleri gibi ticaret dışı faaliyetler hep bir bireysel sabır, dayanma gücü, irade ve kararlılık gerektirir.
Projenin kabulü sonrası masa başı bir çalışma başlıyor haliyle. Nasıl olmalı, neler yapmalı diye idealist bir sürü fikir havada uçuşurken, sonrası da hesaba katılıyor elbette.
Bir sosyal sorumluluk projesinin en önemli başarısı sürdürülebilir olmasıdır. Atılan ilk adım ne kadar desteklenecek? Sürekliliği nasıl sağlanacak, bu bir iş modeli olabilir mi gibi sorular, doğru sorular. Projeyi finansal ve diğer imkanlarıyla destekleyen kurum "Hadi bakalım bize şu kadar zaman içinde de şu kadar ciro yapın" demiyor. Stratejik planlar uzun zamana yayılır ve kurumlarda bu normaldir. Allianz Teknik, sonuçta katma değerini ispatlamış bir girişim, Türkiye'deki hikayesi yeni başlıyor ve üstelik, yeni nesil teknolojiler ve bakış açısıyla Allianz Türkiye’ye ve tüm Allianz Grubu'na faydalı olacağı gibi, sektöre de ilham verecek bir proje.
Kurumun da desteği ile başlayan bu projenin çok önemli bir harcı var: bireysel motivasyon ve adanmışlık. Bunu sık sık tekrarlayacağım çünkü farkı insanlar yaratır. Tüm konuşmalarımızda projenin başından itibaren çok samimi bir katılım, ciddi gayretler ve dayanışma olduğunu hissettim. Bu başarılı sonuç kesinlikle bir ekip çalışmasının ürünü.
Projelendirme
Proje onaylandıktan sonra eş zamanlı olarak çok yönlü bir çalışma başlıyor. Nasıl bir bina olsun, nerede olsun, içinde neler olsun, neye ihtiyacımız var, malzemeler en iyi ve uygun şekilde nereden sağlanır, diye giden uzun saatler süren emekler veriliyor. Her adımın sıkı bir disiplinle atılması ve takip edilmesi gerekiyor.
Sohbetimizde Ceyhun Bey'in de benim gibi asker çocuğu olduğunu öğrendim. Ordunun emir komuta zinciri ve prosedürleri net ve katıdır, işler şansa bırakılmaz. Askeri disiplin sadece toplam kalite yönetiminde değil, pek çok alanda aslında doktrin gibidir. Babam bahriyeli, uzmanlığı yara savunma ve yangın. Bir gemide olabilecek büyük risk yangındır ve eğer zamanında müdahale edilmezse bir felaketle sonuçlanabilir
Burada askerlik zamanındaki tecrübelerinden de faydalanıyor Ceyhun Bey. Siirt’te 3. Komando Tugayı’nda inşaat mühendisi olarak görev yaparken boyacısından sıvacısına karışık bir ekibi, askeri kurallar içinde yönetme deneyimi olmuş. Mevcut veya yeni bir inşaat projesinde yapım, malzeme seçimi, inşaat sonrası yaşanan sorunlar ve çözümleri konusunda edindiği tecrübeyi projesinde değerlendirme fırsatı bulmuş. Askerlikte kapısını araladığı yeni alanlardan biri de "Risk Yönetimi" .
Ekibiyle birlikte binanın tasarımından, içeriğine detaylı ve titiz çalışma içindeyken, binanın her yönüyle bir eğitim üssü olmasını hedeflemişler. Kapıdan girer girmez, bilmediğiniz için dikkatinizi çekmeyen pek çok enstrümanın, aslında yangın ve deprem sırasında ne kadar kritik fonksiyonları olduğunu binadan ayrılırken anlıyorsunuz.
Yer Seçimi ve Kamu İş Birliği
Mimari çizimler yapılıyor; önemli bir soru, nerede olacak? Sonuçta özel sektör ve kamu iş birliğine güzel bir örnek olarak merkezin Türk Alman Üniversitesi (TAÜ) sınırlarında olması kararlaştırılıyor ve inşaat başlıyor.
Binadaki sarsıntı testi laboratuvarının zemini çok özel. Akredite laboratuvarların akreditasyon standartları gereği test metotlarını yüksek doğrulukta uygulayabilme kabiliyetine sahip olması gerekiyor. Yanlış aktarmamak için broşür ve sunumlarından aynen paylaşıyorum. "Türkiye’nin ilk akredite deprem laboratuvarı Allianz Teknik’te, MTS marka 2 yönlü (biaxial) ve 6 yönlü (MAST) olmak üzere 2 adet sarsma tablası ile ulusal ve uluslararası standartlara uygun sismik testler ve titreşim temelli taşımacılık ve otomotiv testleri gerçekleştirilmektedir."
Bu laboratuvarda bildiğiniz gerçek deprem yaratılıyor ve üstündeki malzemenin dayanıklılığı test ediliyor. İşte bu depremin, yaratıldığı alanla sınırlı kalması için yapılmış depremi sönümleyen özel bir zemin var . Aksi halde akreditasyon alınamıyor, Bu zemin olmazsa, deprem etki alanındaki her yeri sallar.
Burası bir test merkezi olduğundan kullanılan malzemelerin dünyada kabul gören standartlarda olması da önemli bir diğer bir kriter. Bu nedenle de bu konuda en yetkin firmalardan alım yapılıyor. İşte bu aşamada sponsorlar devreye giriyor. Pek çok şirket, uzman olduğu alanda bazen malzeme tedariği ve eğitim modülü tasarımı, bazen hizmet olarak bu projeye ciddi destek veriyor. Yangın pompasından , zemin kaplamasına, yangın izolasyon malzemelerinden camlara kadar binanın her köşesi , yangın ve deprem risklerine karşı güvenli malzemelerden yapılıyor. Sponsorlar bu sayede en iyi malzeme ve uygulama konusunda bilgi vermiş oluyorlar, en üst seviyede önlemler tanıtılmış oluyor ve uygulamalı eğitim için de çok önemli bir fırsatı herkese ulaştırmış oluyorlar. Sponsor firmalarla aynı zamanda ortak eğitim ve bilgilendirici sunumlar düzenliyorlar.
Burası bir test merkezi olduğu kadar, bir eğitim üssü ve sosyal sorumluluk projesi. Buraya gelen herkesin akıllarında kalacak bir deneyim yaşaması için proje ekibi olarak ülkemizdeki ve dünyadaki diğer deprem ve yangın test, eğitim ve farkındalık merkezlerini de ziyaret ediyorlar. Tüm bu ziyaretlerinden seçtikleri en iyi uygulamaları, zengin içeriği, en iyi kurgu ve malzemeleri bir çatı altında toplamayı amaçlıyorlar. Binada çocuk ya da yetişkin, herkesin deneyebileceği renkli oyuncaklar var.
Deprem Simülasyonu Deneyimim
Tek başıma gitmeye cesaret edemediğim deprem simülasyonu, depremin geleceğini bilmeme, hemen öncesinde uyarmalarına rağmen gerçekten duygusal olarak çok sarsıcı bir deneyim oldu. Laf arasında hemen çocuğu kaparım, çantamı aldığım gibi arabaya biner en uzağa giderim falan diyoruz ya, hiç gerçekçi değil. Hiç bilmediğimiz bir anda ve bir yerde depreme yakalanırsak yapabileceğimiz tek şey kendimizi güvene almak. İlk simülasyonda çök-kapan-tutun yapamayacak kadar elim ayağıma dolandı, yapamadım da zaten. Deprem anında orada olmasam da, doğma büyüme Gölcük'lü olarak 1999 depremi simülasyonu çok farklı duygular yaşattı, hemen ardından Pazarcık depremi simülasyonu vardı, 15 saniyelik bir kesit, fazlası simülatörün de zarar görmesine sebep olabilirmiş. Düşünün, insanlar 1dk 20 sn o korkunç anları yaşadılar hem de üst üste. O anda üç arkadaş şok ve dehşet içinde sadece birbirimize bakabildik ve olduğumuz yerde kalmaya çabaladık . Gerçekte bunu yaşayan herkesin geçirdiği travma tarif edilemez boyutlarda. Tekrar çok geçmiş olsun .
Deprem simülasyonları sırasıyla
1. 27 Haziran 1998 Adana/Ceyhan Depremi (5.9 Mw) yaklaşık 35 sn.
2. 17 Ağustos 1999 Kocaeli Depremi (7.4 Mw) yaklaşık 45 sn.
3. 06 Şubat 2023 Kahramanmaraş Pazarcık Depremi (7.7 Mw) yaklaşık 1 dakika 20. Sn.
Yangın riski daha kolay gözlenebilen bir risk, eksiklikleri, malzeme durumunu, zararın nereden geleceğini kestirmek için görünür pek çok işareti var. Ancak deprem risk analizi detaylarda gizli, riskin nereden ve ne şekilde geleceği daha bilinmez olduğundan buradaki çalışmaların amacı binaların depremde yıkılmayacak şekilde inşa edilmesi kadar, binaların, depremde ne şekilde davranış göstereceğine dair ölçümleri yapmaya ve bu sayede risk yönetimini hayata geçirmeye odaklı.
Proje bir yandan tüm hızıyla ilerlerken, tüm ekip için gerçek hayattaki sorumluluklar da devam etmiş. Aynı anda sigorta şirketinde risk mühendisliği, teknik UW, UW iş kabul kriterleri, süreç denetimleri görevlerini sürdürmeye devam etmişler. Bu da özellikle sigortada yangın riskinin ne kadar çok ön planda olduğunu göstermiş.
Deprem deprem diyoruz ama tesis yangın güvenliğinde de oldukça yoğun çalışıyor. Ziyaret ettiğim gün bir şirketin personel eğitimi vardı. Eğitimlerde grup şirketi Allianz Türkiye’nin risk mühendisleri ve UW’ları ile iş birliği var. Oldukça kapsamlı ve bol malzemeli eğitim salonunun her köşesi ayrı bir deneme ve test fırsatı sunuyor.
Gelecek yazı; yangın testleri , yangın eğitimleri ve verilen hizmetler hakkında .
Herkese iyi çalışmalar ve güvenli günler.
#deprem #yangin #riskyonetimi #afet #test #akreditasyon #muhendis #cocuk #farkindalik #toplum #ekonomi #ideal
#depremiunutmaunutturma #marmara #istanbul #golcuk #adana #pazarcik #kahramanmaras #hatay #richter #sismik #bina
Comentarios