Baden Baden toplantılarına geniş yer ayırdım, çünkü 2024 ve sonrasındaki yıllarda sektöre etkileri tahmin ettiğinizden fazla.
22-26 Ekim tarihlerinde gerçekleştirilen toplantılarının sonuçlarıyla ilgili paylaşımlar gelmeye başladı. Sektör temsilcilerimiz için yoğun ve yorucu geçen günlerin çıktıları global eğilimleri teyit ederken, Türk Sigorta sektörüne olan güveni ve uzun yıllardır işbirliği içinde olduğumuz reasürans piyasasının olumlu yaklaşımını duymak hepimizi çok mutlu etti.
Karışık sırayla, Baden Baden sonrası paylaşımların linklerini ve kısa özetini paylaşayım:
BMS Genel Müdürü Kerim Gürkan'ın "Karaköy'den Baden Baden'a" başlıklı paylaşımında, yıllardır Türkiye'den ilk kez bu kadar geniş bir katılımın gösterildiğine dikkat çekerek, sizlerle geçen hafta paylaştığım TSB'nin bilgi notu ve Türk Re'nin CATMOD modellemesinin bıraktığı etkiyi aktarmış. Türkiye'ye ayrılan NATCAT kapasitelerinde bir değişim beklenmemekle birlikte burada da daha önce bahsettiğimiz nedenlerle %80 ile %220 bandında fiyat artışları olabileceği belirtilmiş. Modellemelerde ikincil zararların dikkate alınması, terör, GLKKHH ve politik risk modellemelerinde daha gerçekçi sonuçlar beklentisi aktarılmış. Sabit kıymet dışında sorumluluk, mühendislik ve enerji de fiyat artışları beklenirken, finansal sigortalar ve satın alma/birleşmelerde fiyat düşüşleri olabileceği ifade edilmiş. Yeni deprem tarifesi çok yeterli olmasa da olumlu bir girişim olarak algılanmış. Hasar bildirimlerinde ise muallak tutarların gerçeğe en yakın şekilde bildirilmesi konusunda beklentilerini paylaşmışlar. Kerim Gürkan'ın paylaşımı için link burada
TSB Başkanı ve Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen paylaşımında reasürans piyasasındaki sertleşmenin ve fiyatlardaki artışların kaçınılmaz göründüğüne değindi. "Ama yine de şanslıyız, çünkü sağlam ve yılmaz bir piyasamız var. Görüştüğümüz reasürörlerin birçoğu Türkiye’ye verdiği kapasiteleri indirmeme kararı aldı. Türkiye pazarına girmek isteyen pek çok reasürör var" ifadeleri, Baden Baden'daki görüşmelerin başarısının ispatı. Sigorta Medya'nın haberinde "Reasürans pazarında fırtınanın içinden geçiyoruz, Türkiye pazarına güven tam" diyen Uğur Gülen geleneksel reasürans piyasalarının yanında katastrofik tahviller veya parametrik sigortalar gibi oluşan alternatif piyasaların ileride bir arz-talep dengesi yaratılmasında etkili olacağını belirtmiş. Uğur Gülen paylaşımı için link burada
Nasco, Baden Baden'da pek çok sigorta şirketimizi temsil eden brokerlerden biriydi. Bora Kutluğ'un notları arasında dünyada reasürans CAT kapasite eksikligi ve NATCAT hasarlarının artması sonucu fiyatların oldukça artacağı; retrosesyon kapasitelerinde sıkıntı olduğu için Türkiye ve diğer ülkelere destek veren reasürörlerin retro programlarının bitmesinin beklenmesi gerektiği; bazı reasürörlerin Türkiye tretelerinden çıkabileceği ve 2024 trete şartlarında kapasite ve payların düşmesi nedeniyle programların tamamlanması için yeni reasürörlerin Türkiye piyasasına girmesi gerektiği mesajı yer alıyor.
Sektörün hummalı geçen bu 3 ayında, sigortalıların, yenilemelerinin geçmiş günlerdeki gibi olacağı rahatlığı içinde davrandıklarını görüyorum. Sektördeki gelişmeleri sıkı takip eden aracıların, durumun geçen yıllara benzemediğini her fırsatta anlattıklarına inanıyorum. Diğer taraftan yenilemelerde değişimlerin sadece doğal afet yangın riskleriyle sınırlı kalacağını düşünmek hata olur. Her değişiklik sigortacıların diğer branşlardaki stratejilerini de etkiler.
Şimdi Baden Baden toplantıları sonrası reasürans şirketlerinin, toplantılarda aldıkları bilgileri değerlendirip, tretelere giriş koşullarını bildirmelerini bekleyeceğiz. Türkiye piyasasına önemli destek veren Milli Reasürans'ın 2024 yenileme koşulları burada önem kazanıyor.
En son 1 Ağustos 2023 de güncellenen deprem tarifesinde hem fiyatlarda hem de tarife limitlerinde değişiklik bekleniyor. Buna ek olarak Yangın, yıldırım, infilak primlerinde ciddi bir artış bekleniyor. Önemli bir duyum daha: bugüne kadar birden fazla sigortacının dahil olduğu risklerde, kapalı yerine açık koasürans, yani riski devralan kaç sigorta şirketi varsa, o kadar adette poliçe ve buna bağlı olarak artan poliçe, zeyil, tahsilat ve hasar operasyonu artışı anlamına geliyor. Yeni haberler geldikçe 2024 için nelere hazırlıklı olmak gerektiğini yazacağım.
İlk etapta, sigorta bütçelerinizi oluştururken mutlaka değerlendirilmesi gerekenler:
1- Enflasyon karşısında değer kaybına uğrayan sigorta bedellerinizi güncellemek
2- Teminat kontrolü için danışmanlık almak
3- Fiyat artışları nedeniyle %100 veya üzerinde artışlara hazır olmak
4- Risk Yönetimi , yangın önlemleri yatırımlarına daha fazla bütçe ayırmak
Görünen o ki, hem maliyet hem de operasyon yönünden pek çok değişikliğe hazır olmalıyız. Sigorta bedellerinin güncelliği, teminat kapsamının içeriği, depremde ortaya çıkan eksiklikleri inceleyerek sigorta programlarının revize edilmesi gibi pek çok düzenleme ve iyileştirme çalışması yapmak için hala fırsat varken, "Aralık'ta bakarız" demeyin.
Herkese iyi çalışmalar.
Comments