top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

BADEN BADEN GÜNLÜKLERİ (3) 22-26 EKİM 2023


22 Ekim deki açılışla başlayan ve 3 gün süren yoğun gündemli Baden Baden toplantıları bitti. Öne çıkan konularını paylaşmaya devam ediyorum.


Öncelikle TSB'nin LinkedIn hesabında da duyurduğu üzere son dönemde meydana gelen deprem felaketi sonrasında aldığımız tedbirler ve sektördeki yenilikler 20'den fazla reasürörle paylaşılmış, piyasasının bu aksiyonlara olumlu bakış açısını duymak çok memnun edici. Biliyorsunuz, Kahramanmaraş depremlerinin sigorta yenilemelerine etkisinin ne olacağı konusunda soru işaretleri vardı. TSB Başkan Yardımcısı ve Quick Sigorta Genel Müdürü Ahmet Yaşar'ın gün gün paylaştığı notlarda da göreceğiniz üzere, reasürörler -beklendiği gibi- bu afetle çok ilgililer. Diğer taraftan tüm sigorta şirketleri ile birlikte TSB'nin varlığı ve verilen güçlü mesajlar karşılık buluyor. Paylaşımın tamamına ekli linkten ulaşabilirsiniz:


TSB'nin Baden Baden'a katılımının, şu anda orada bulunan tüm sigorta şirketlerimize de çok olumlu katkısı olduğu belirtiliyor.


Türkiye'nin deprem gerçeği gizli bilgi değil; bazı reasürörlerin mevcut koşulları devam ettirmeye hazır olduğu, bir kısmınınsa, kapasitelerini gözden geçirip, azaltma ve aynı zamanda fiyatları artırma eğilimlerinin gündemde olduğunu anlıyoruz. Dün de paylaştığım gibi bu değişimler sadece Türkiye'ye özel değil. Reasürans piyasasının doğal afetlerin sıklaşması, artan enflasyon ve ikincil zararlardaki artış nedeniyle prim havuzunu büyütmeye ihtiyacı var. Önemli reasürörler de bunu gerekçeleri arasında sıralıyor. Bu global eğilimden her ülke gibi biz de nasibimizi alacağız gibi görünüyor.


Diğer taraftan lider reasürörlerden Munich Re nin yöneticilerinden Clarisse Kopff verdiği röportajda küresel reasürans piyasasının, artan sigorta talebi ile sektöre sermaye girişinin durgun seyretmesi arasında hâlâ bir dengesizlikle karşı karşıya olunduğunu ve bu durumun yakın zamanda tersine dönmesinin beklenmediğini belirtmiş. Röportajda önemli mesajlar var: Doğal afetlerde ve insan kaynaklı olaylarda sıklığın artması, yüksek zararlar ve artan enflasyon, 2 Milyar Euro'su sadece Almanya olmak üzere Avrupa'da 5 Milyar Euro daha talebi tetiklemiş, ama 2023'te reasürans sermayesinde hafif bir toparlanma yaşanmış olmakla birlikte, geleneksel reasürans piyasasında büyük sermaye girişleri beklenmiyor. İşte bu koşullar altında reasürans piyasasının genel olarak hâlâ iyi ve sürdürülebilir bir marj elde edebileceğini göstermesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bunun tercümesi de koşulların değişmesi gerektiği. Munich Re, bilançosunun ve kapasitesinin ölçeğini dikkate alarak daha fazla reasürans talebini destekleyebileceğini söylüyor ve mevcut piyasa koşullarında işini büyütmek için bir fırsat görüyor. Röportajın tamamı için;


Reasürörlerin stratejilerinin "alternatif ve ve yapılandırılmış çözümlerle büyüme" olduğu anlaşılıyor. Scor CEO'su konuşmasında şiketin, artan kapasite talebi ile reasürans sektörün mevcut teklifleri arasındaki boşluğun kapanması için, yapılandırılmış çözümlerle mevcut priminin 2 katına çıkmayı hedeflediğini belirtmiş.

Aon Almanya CEO'su röportajında kapasite açısından, dramatik bir şey olmadığı sürece, bu yıl çok "düzenli" bir yenilenme beklentisi olduğunu ve ek talepler için de kapasitelerin yeterli olacağı görüşünü; Monte Carlo'da reasürörlerin ruh halinde görünen değişimden kimin CAT kapasitesini azalttığını, kimin sabit tuttuğunu ve kimin artırdığını görebildiklerini belirtmiş. Buna iki neden gösteriyor: Birincisi, Almanya'nın yaklaşık 2 milyar Euro ve küresel olarak yaklaşık 55 milyar Euro olan doğal afet hasarları. İkincisi, reasürörlerin portföylerindeki risk profilinin değişmesi ve konservasyonlar artırıldıktan sonra gözle görülür iyileşmeler. Sonuç olarak, birikmiş kazançlar ve bazı sermaye artışları nedeniyle, belirli segmentlerde fiyat baskısı ile çok daha düzenli bir yenileme beklentisi içinde.


Baden Baden'da çok ilgi gören Türk Sigorta sektörünün görüşmelerinin de fiyat, kapasite, yeni koşullar ve karşılıklı çözümler odağında ilerledikleri anlaşılıyor. Avrupalı reasürörlerle birlikte Ortadoğu pazarının Türkiye sigorta piyasası ile ilgili olduğu anlaşılıyor.


Özetle, piyasa, her geçen gün sıklaşan ve gerçekleşen riskler karşısında önlem almak zorunda. Çok sık söylenen "düzenli yenileme" lafından anladığım, yeterli kapasite var ama şartlar değişecek. Yeni konservasyonlar, yeni risk kabul kriterleri ve sadece 2024 yılına özel değil, yeterli prim havuzu oluşana düzenli artışlar görülecek, ilerleyen yıllarda olağanüstü bir durum olmazsa, piyasa geri adım atmayacak, fiyatlar 2026 da stabil bir seviyeye gelebilir.

Son zamanlarda sektörden arkadaşlarımla sık sık konuştuğumuzu kuralları alıcının belirlediği "Buyer Market" ten, kuralları satıcının koyduğu "Seller Market" a geçiş zamanlarını yaşıyoruz.



Tempolu 3 günü elimden geldiğince aktarmaya çalıştım. Baden Baden a giden sektör temsilcilerimizin evlerine güvenle dönmelerini diliyor, notlarını ve konferansın sonuç bildirgesini heyecanla bekliyorum.


Herkese iyi çalışmalar




104 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page