top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

TUHAF AMA GERÇEK SİGORTA HİKAYELERİ


Sigorta sektörü, küresel çapta her yıl sayısız tazminat talebiyle karşılaşıyor; ses getiren büyük olaylar, afetler ve kazaların yanı sıra. milyonlarca hasar talebi arasında şaşırtan, komik ya da inanılmaz hasarlarla karşılaşmak sürpriz değil. Yıl sonu yaklaşıyor, haftalardır istatistikler, yaşanan afetlerin verdiği zararlar ve gelecekteki kayıp senaryolarından konuşuyoruz. Biraz havamız değişsin dedim.

Geçenlerde internette dolaşırken denk geldiğim bir makalenin ardından biraz daha gezindim ve çılgın, komik ve bir o kadar da tuhaf sigorta tazminatlarına rastladım. Kimi trajik, kimi gerçekten "yok artık" dedirten, kimi de şehir efsanesi gibi gelen ilginç sigorta hikayelerini sizin için derledim.


Hadi Başlayalım


YANAN GELİNLİK

Ben Seni Unutmak İçin Sevmedim yazımda kırık kalpleri anlatırken düğün sigortalarından bahsetmiştim hatırlasanız. Bir havayolu şirketinin bagajdaki tüm düğün hediyelerini ve düğün kıyafetlerini kaybetmesinden, aşırı yağmurun düğüne arabayla gitmeyi imkansız hale getirmesine kadar, düğün sigortasının ödeme yapmasına neden olan gerçekten olağandışı koşullarla karşılaşılabilir.


İtalya'da evlenecek olan çiftin düğünü, şömineye çok yakın duran el yapımı gelinliğin alev almasıyla bir anda trajik ve kaotik bir hal almış. Neyse ki hızlı düşünen damat yangını söndürmek için gelinliği denize atmış, gelin fiziken iyi olsa da gelinliği mahvolduğu için sigorta şirketi düğün masraflarının %50'sini tazminat olarak ödemiş.


BİR İNEK İLE ZİFİRİ KARANLIK ARASINDA BİR YERDE

Günümüzde insanları telefonlarından ayırmak çok zor. Bu nedenle insanların telefonlarını kırdıkları ya da kaybettikleri saçma ve gülünç hikayeleri sık sık duyuyoruz.


İngiltere bir çiftçinin talebi mobil cihaz sigorta şirketinin en garip sigorta talepleri listesinde zirveye yerleşmiş. Çiftçi karanlık ve fırtınalı bir gecede telefonunun fener özelliğini kullanarak buzağılayan ineğine yardım ederken telefonunu kaybediyor. Çiftçi, telefonun ineğin içinde kaldığını iddia ediyor. Telefon daha sonra - nerede ve nasıl olduğu belirtilmemiş- bulunuyor, ancak tamir edilemeyecek kadar hasar gördüğünden sigortacı çiftçinin telefonunun değiştirilmesi için gereken tüm masrafları karşılamayı kabul ediyor.


YARASA KAKASI

Çatı katınızı kaplayan bir karış yarasa kakası bulmaktan daha kötü ne olabilir? Kanada Ottawa'da yaşayan çiftin alıp özene bezene yeniledikleri rüya evleri, kapalı tavan arasında bir yarasa istilası keşfettiklerinde bir kabusa dönüyor. Evi inceleyen uzman yarasaların onlarca yıldır orada yaşadığını tespit ediyor. İşin kötüsü yarasaların kakaları o kadar birikmiş ki tavan ve duvarlardan sızmaya başlıyor. Tek çare ise evin yeniden inşa edilmesi, Başlangıçta hasarı reddeden sigorta şirketi, sonunda tüm evin yeniden inşası için ödeme yapmayı kabul ediyor. Mutlu son.


FIRLAYAN NOEL AĞACI

Bir Noel alışverişi sonrası evine dönerken, hızlı ve kötü bir dönüş yapan bir sürücünün, aracının tavanına kötü bir şekilde bağladığı Noel ağacı karşıdan gelen aracın kaputuna fırlıyor. Arabada büyük bir göçük olduğu yetmemiş gibi , sürücünün kaçmaya çalışırken bir çite çarpmasıyla diğer aracın zararı daha da büyüyor. Uçan ağacın kurbanı araç sahibi , pert hasar ödemesi almakla kalmıyor, aynı zamanda sahibi ağaç için geri gelmediğinden ağaç da ona kalıyor.



GÖRÜNMEZ KAZA

Atina'yı ziyaret eden bir İngiliz tatilci yürürken bir otobüs durağına çarpıyor ve burnu kırılıyor. Kazanın sebebinin bir grup bikinili kadının beklenmedik bir şekilde ortaya çıkması ve bunun dikkatini dağıtması olduğunu iddia ettiğinde sigortacı bunun yeterince dikkat dağıtıcı olduğunu kabul edip tazminatın tamamını ödüyor.


AT KEMİRMESİ

Bir avcı hindi avlamak için arabasını ormanda bir yerde terk ediyor, ancak geri döndüğünde arabanın her yerinde diş izleri buluyor. İzlerin dolaşan dört at tarafından yapıldığı anlaşılıyor. Meğerse araç sahibinin yakın zamanda sürdüğü güzel kokulu araba cilası atları cezbetmiş ve onlarda tadına bakayım derken kaportayı kemirmişler. Kasko sigortalarında pek beklenen bir durum değil ama, sigortacı tazminatı ödemiş.



KIVIRCIK PATATES KIZARTMASI

Sigorta şirketleri arabaların insanlardan kaynaklanan risklerini karşılamakla yeterince uğraşmıyormuş gibi fare ve kemirgenlerin verdiği zararları da karşılıyorlar.


Evin hanımı, elindeki kızarmış kıvırcık patateslerden birkaçını eve girerken düşürüyor ama ne de olsa bir hayvan gelir yer diye düşünüyor, sonra da unutuyor. Kadın daha sonra arabasının “motor gücünün azaldığını” fark ediyor ve aracını servise götürüyor. Tamirci motorun içinde gerçekten de kıvırcık kızartmalar olduğunu ve bunların büyük olasılıkla bir fare tarafından oraya getirildiğini tespit ediyor. Zarar kaskodan ödeniyor


ARABADA ATEŞ ALAN TÜFEK

Çoğu insan silahlarının ateş alarak arabalarına zarar vereceğini bu nedenle kaskoya başvurmak zorunda kalacağını düşünmez. Bir araçta ateş alan av tüfeği, arabanın iç kısmına da büyük zarar veriyor ve sigorta şirketi bu zararı karşılıyor.



AFACAN MİNİK PARMAKLAR

Küçük, meraklı parmaklar başınıza işler açabilir. Küçük bir çocuğun büyükbabasının dizüstü bilgisayarına bir bardak içecek dökmesinin ardından sigortalı çift hasar talebinde bulunuyor. Sıvı nedeniyle cihaz zaten zarar görmüştür ama ufaklık dizüstü bilgisayarı saç kurutma makinesiyle kurutarak sorunu çözmeye çalışınca tuşları eritmiş ve ek olarak 250 dolar daha hasara neden olmuş.


Bir başka sigorta olayında da büyükbaba, Skype üzerinden konuştuğu arkadaşlarına torununu göstermek ve hava atmak için bebeği havaya kaldırır ve hoplatır, havaya atılan bebek dizüstü bilgisayarın üzerine kusar ve bilgisayar sizlere ömür. Sigorta şirketi tazminatı öder.




BİR FİL NASIL KAŞINIR?

Afrika'daki bir av koruma alanında park edilen özel bir jetin pilotu sabah geri döndüğünde, uçağın gövde kaplamasında ve sol kanatta hasar olduğunu görür. Böyle bir hasara ne sebep olmuş olabilir diye araştırırken biraz da dedektiflikle büyük bir hayvanın -muhtemelen bir filin- uçağa sürtündüğünü tespit ediyor. Fil davranışlarına aşina olan kişiler, devasa hayvanın uçağı bir “tırmalama direği” olarak kullandığını tahmin ediyorlar (Koca hayvan, nasıl bir kaşıntısı olduysa artık !).


PAHALI ÖĞLE YEMEĞİ

Sincap hoplaya zıplaya dolaşırken, atıştırmalık arayan bir şahinin gözüne çarpar ve aniden sincabı kapar, ancak yalnız değildir. Başka bir şahin de sincaba gözünü dikmiştir ve iki şahin arasında savaş başlar.


Havada başlayan dalaş, havaalanı pistine kadar iniyor ve birbiriyle kavga halindeki iki şahinle ağızlarındaki sincap, üçü birlikte o esnada tam motor gücünde olan büyük gövdeli bir ticari uçağın motoruna giriyorlar ve söylemeye gerek yok, hayvanlar telef oluyor. Bu sincap kavgası motorda tüm fan kanatları ve fan kasasının tahrip olmasına neden oluyor. Çarpma kompresör bölümüne de zarar veriyor ve ve kanatların dengesizliğinden kaynaklanan şiddetli titreşim nedeniyle türbin bölümünde uç sürtünmesine ve nihayetinde motorun tutukluk yapmasıyla sonuçlanıyor. Uçan enkaz karşı motordaki fan kanatlarına ve burun kaportasına ve uçak gövdesinin çeşitli parçalarına zarar veriyor. Zarar 5 milyon ABD Doları.


Bazen, duyduğumuz komik sigorta hikayeleri, tuhaf nedenlerle reddedilen taleplerin raporları olabiliyor. Bazen durum daha tartışmalı olabilir, dolandırıcılık veya aldatma hikayeleri gibi


DOLUDUR DOLU

1990'larda ABD'de bir sigorta şirketi, aracının doludan hasar gördüğünü iddia ederek zararının tazminini isteyen sigortalıya eksperini göndermiş. Hasarı inceleyen eksper şüphelenmiş çünkü arabanın tüm yüzeyini kaplayan yuvarlak çukurlar mükemmel bir şekilde simetrikmiş. Sigortacı, aracın bir bilyeli çekiç kullanılarak kasıtlı olarak hasar gördüğü gerekçesiyle talebi reddetmiş. Sigorta dolandırıcılığına teşebbüs eden sigortalının bir de suçüstü yakalandıktan sonra burada duracağını düşünürsünüz - ama hayır. İnatçı adam, birisinin arabasına bilyeli çekiçle zarar verdiğini iddia eden bir polis raporu göndermiş ve yeni bir talepte bulunmuş. Sigorta şirketi hasarın kasıtlı olduğunu kanıtlayamadığı için tazminat talebini kabul etmek zorunda kalmış.



DEAD MAN WALKING

2000 yılında Avustralyalı bir milyoner kendini öldü göstererek hayat sigortası poliçesinden 3,5 milyon AU$ ödeme almaya çalışmış. Karısı ve kızının da işbirliği ile poliçeyi paraya çevirirler. Hikayeni başrolü daha sonra yeni bir hayata başlamak için Yeni Zelanda'ya gider ama orada da başka bir kadına tutulur.


Yanında Yeni Zelanda'daki karısıyla yürüyüş yaparken kayınbiraderine rastlayınca işler tersine döner. Kayınbirader durumu hemen Avustralya'daki eşi ve kızına bildirir ve ortalık karışır.


Yetkililer daha sonra dolandırıcılığı ortaya çıkarırlar, adam tutuklanır ve sigorta dolandırıcılığının yanı sıra aldatma yoluyla para elde etmek için komplo kurmaktan da suçlu bulunur ve hapse girer. Daha sonra "How I Faked My Own Death and Did Not Get Away with It" adlı bir kitap yazar.


KAYMA VE DÜŞME ARTİSTİ

73 yaşındaki büyükanne Isabel Parker, kayma ve düşme dolandırıcılığında usta olarak 15 yıllık bir kariyere sahipmiş. Pennsylvania ve New Jersey'deki perakende mağazalarında yere serilir ve sigortadan tazminat almak umuduyla bir lamba kablosunun veya kaldırım çatlağının üzerine düştüğünü iddia edermiş. Bunu 47 kere yapmış ve kiminde başarılı olmuş.


DİKKAT: KONUT SİGORTALARINDAKİ DETAYLAR


Bu komik ve ilginç olaylardan sonra biraz da konut poliçelerimizden bahsedelim. Koşullar ne olursa olsun, sigortalıların konut sigortasından bir hasar talebinde bulunurken teminat kapsamının reddedildiği ve onarım ve değiştirme masraflarını ceplerinden ödemek zorunda kaldığı durumlar oluyor.


Bütün gün çalıştınız, trafikte direksiyonu kemirdikten sonra yorgun argın eve geldiniz. Gece oldu, yatıp uyudunuz. Evinize hırsız giriyor ve gözüne çarpan eşyalarla birlikte hemen herkesin yaptığı gibi sizin de girişteki komodine ya da anahtar dolabına bıraktığınız arabanızın anahtarını da alıyor, arabayı da alıp gidiyor. Sigorta şirketleri araç anahtarının kapalı kilitli bir çekmecede hatta kasada durması gerektiğini belirterek bu hasarı reddebiliyorlar.


Diğer bir konu da izolasyon. Duvarlardan gelen rutubet ve su, eşyalarınıza , yer kaplamanıza zarar veriyor. Ama izolasyon zararları genellikle hariç, ya da oldukça düşük limitlerle poliçelerde yer alıyor. Sigorta şirketi zarar gören eşyanın tazminatını ödese de, duvar badana boya gibi masraflarda sadece boya masraflarını karşılıyor. Halbuki izolasyon bir müteahhit hatası, yani evde oturanın bu konuda yapabileceği bir şey yok. İzolasyon sorununun olduğu yer kazınmalı, bir daha böyle bir durumun yaşanmaması için kazılmalı, onarılmalı ve ardından boyanmalı. Gelin görün ki bu tip durumlarda zararı kendi cebimizden karşılamak zorunda kalıyoruz.


ABD 'de bir kadının evi kurutma makinesinden kaynaklanan bir yangın sonucunda neredeyse tamamen yanıyor. Sigorta şirketi hasarı ödemiyor. Sebebi sorulduğunda ise, ev sahibinin Pitbull cinsi bir köpeği olmasını ve bu köpeğin sigorta şirketinin yasaklı köpekler listesinde olmasını gerekçe gösteriyor.


Mutfak yangınlarından sızıntı yapan bulaşık makinelerine, kırık tuvaletlerden doğal afetlere kadar, hepimizin bir noktada bir hasar talebinde bulunup, sigorta şirketimizle uğraşmak zorunda kalabiliyoruz.


İlginç bir konut hasarı ile bitireyim



2020 yılında bir adam, oturma odasına düşen bir uçağın kendisine zarar vermemesinin ve uçaktakilerden birinin ölmemesinin bir mucize olduğunu söyleyerek sigortadan tazminat istememiş!


Herkese keyifli pazarlar.






275 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page