2023 yılı artık bitiyor. 2022 Ekim ayından beri bir nevi felaket tellallığı yaptım, farkındayım. Geçtiğimiz gün ziyaret ettiğim büyük bir grup, geçen yıl da durum kötü dediniz ama bir şey olmadı, poliçelerimizi yeniledik dedi. Haklı bir taraftan, tabi ne kadar artışla yenilendiğini ya da aracıların neler yaşadığına çok değinilmedi ama ama şu gerçek ki, sektör, bazı riskli endüstriler dışında yaşanan zorlukları sigortalılara çok yansıtmadı.
Bunun sebeplerinin başında rekabet geliyor. Diğer taraftan bazı global sigortacıların çekildiği riskler de diğerleri için fırsat oldu. Ancak Şubat ayındaki depremler, sonra seller ve yangınlar derken, sonuçlar herkesi zorladı.
Eylül'de Monte Carlo, Ekim 'de Baden Baden da global reasürans piyasayı mesajlarını net olarak verdi. Sektörel yayınlar ve paylaşımlarda da sigorta şirketleri genel müdürleri, teknik yöneticileri, eksperler de 2024 koşullarının zorluğu ve artacak maliyetleri dile getiriyorlar.
Bu yıl o yıl.
Sadece global piyasanın koşulları değişmedi. SEDDK Deprem tarifesini güncelledi, DASK ın duyuruları yakındır, poliçelerdeki yangın yıldırım infilak primlerindeki%35-65 oranı, kapalı koasürans olamayacağı konuları artık netleşti.
Şimdi tretelerin kapasite ve prim olarak nasıl yenileceği kısmı kaldı. Onlar da yakında sona erer ve Aralık ortası gibi gelen tekliflerde durumu hep beraber görebiliriz.
Bu nedenle tavsiye 1- Sigorta bütçelerinizi revize etmenin tam zamanı
Risk yönetimi, risk önlemleri ve analizi olmayan riske 'teminat yok' cevaplarıyla karşılaşabilirsiniz. Sigortacıların, kendi risk mühendislerini gönderecek olanların bile, mevcut kaynaklarının bunu karşılaması bu kadar az zamanda oldukça zor . TSB nin Baden Baden konferansı için hazırladığı dokumanı hatırlarsınız. Burada Risk Analizleri konusunda yıllar içinde yapılan yatırımların tablosu var.
Bu nedenle risk analizi için araştırmalarınıza başlayıp, tesislerinizi gözden geçirmek için hala zamanınız var, az kaldı ama var. Bu da tavsiye 2.
Muafiyetler- Kendinizi, önceki yıllarda karşılaşmadığınız muafiyetlere hazırlamanızda fayda var. Bu toplam risk maliyetinizin artacağı anlamına geliyor. Hasarlarda ceplerden daha çok para çıkacağını dikkate alarak
1- Karşılık için fon ayırma
2- Sigorta primine göre bazı branşlarda riski üzerinizde tutma
ihtimallerini değerlendirebilirsiniz. Ama bu seçenekler için hem risk mühendisliği, hem de finansal analiz olmazsa olmaz. Aksi halde temeli olmayan çok daha büyük bir risk alıp, bağlantılı oluşabilecek zararlara karşı korumasız kalma ihtimaliniz var. Tavsiye 3: Lütfen danışın
Tavsiye 4: Sigorta bedellerini, döviz olanlar da dahil olmak üzere, gözden geçirmekte fayda var. Endüstriyel risklerde ve depremde de karşılaştığımız en büyük sıkıntılardan biri bedellerin çok eksik olması nedeniyle eksik sigorta uygulaması ve bunun yaşattığı hayal kırıklığıydı. Konutlardaki durum daha da karmaşıktı hatırlarsınız. Nispet kuralını hatırlayalım, poliçedeki sigorta bedeliniz, sigortalı varlığın piyasadaki değerinden ne kadar eksikse, tazminatı da o oranda eksik ödeniyor. Sigorta bedellerinizin güncellenmesi için hızlı hizmet alabileceğiniz kıymet takdiri ürünleri hakkında bilgi almak isterseniz, mesaj gönderebilirsiniz.
Sorumluluk sigortalarındaki limitlerinizi kontrol edin. Enflasyon ortamında bu poliçeleri döviz bazlı yapmakta fayda var. Tavsiye 5: İşveren sorumluluk poliçeniz için mutlaka İşveren risk analizi yaptırın. Bu konuda detaylı bilgi için de her zaman ulaşabilirsiniz. Bu analiz, iş kazaları sonrası davaya dönüşebilecek olayların takibi ve iş kazalarının önlenmesi konularında hem size, hem de sigortacınıza, ayrıca işveren sorumluluk priminizin makul tutarlarda kalmasına yardımcı olacak.
Eğer işletmenizi fabrikanız banka kanalıyla sigortalıysa poliçeleriniz için danışmanlık almanız gerektiğini belirteyim, tavsiye 6.
Tavsiye 7 - Türkiye'de sigorta poliçeleri öğle saati 12.00'de biter. Eğer vadeniz sene sonu veya sene başıysa - bu yıl 31 Aralık Pazar gününe denk geliyor. 1 Ocak Pazartesi tatil. 31 Aralık vadeli poliçelerin onaylarının 18-22 Aralık haftasında verilmesi gerekiyor ki sigorta şirketi poliçeleri düzenleyebilsin.
Vadeniz 1 Ocak ise, poliçelerinizi almak için onayınızı Aralık ayının 25'i ile başlayan haftasında vermeniz iyi olur. Bu da , tekliflerin verileceği Aralık ayı ortasından sonra karar vermek için birkaç gününüz kalacağı anlamına geliyor. Revizyon, düzeltme derken, son dakikaya kalabilirsiniz. O nedenle yenilenecek poliçelerinizle ilgili detayları tamamlayıp, teklif almaya hazır son haline getirmekte fayda var, bu da tavsiye 8.
Pazarlık edip maliyetleri düşürebileceğimiz bir yıl olmayacak gibi, tavsiye 9. Pek çok kurum aylardır bu konuda görüş alıp, piyasayı takip ediyor. Rekabet yaratmak için alternatif kanallara giden sigortalılar eli boş dönüyor. Bazı endüstriler için ise hayat çok daha zor, riskleri ya da yetersiz risk önlemleri nedeniyle teminatsız kalma riskiyle karşı karşıyalar.
Artık neyi uygun fiyata alabiliyoruz? Tazminat ödeyen sigorta sektörünün, ekonomik ve politik etkenlerden, yaşanan zararlardan etkilenmemesi mümkün değil. Kendi maliyetleri de arttığı için primlerini ayarlamak zorundalar.
Elime kalemimi kağıdımı aldım, son prim hesaplama tablolarını bekliyorum. Bahsettiğim risk analizi, işveren riski analizi, mutabakatlı kıymet konularında danışmak ve bilgi almak isterseniz blog mesaj kutusundan, Linkedln, Instagram ve Twitter hesaplarından veya iletisim@zeynepturker-insurance.com adresine e-posta göndererek bana her zaman ulaşabilirsiniz.
Herkese kolaylıklar
#sigorta #prim #yenileme #zorluk #enflasyon #isveren #sorumluluk # riskanalizi #riskmuhendisligi #yangin #deprem #acente #broker #fiyat #risk #kapasite #butce #consulting #competition #rekabet #newyear #2024 #bankasurans #yenileme #police
Comments