Nakliyat Serisine Lojistik Riskleri'ne genel bir girişle devam edelim.
Dünyadaki ilk 10 büyük endüstriden biri olan lojistik herkesin hayatında önemli bir yer tutuyor.
Lojistik endüstrisi, malları B2B, B2C veya C2C tedarik zinciri ağları aracılığıyla taşıyarak, depolayarak ve teslim ederek ticari faaliyetleri kolaylaştırıyor. Günümüzde lojistik şirketleri, ekonominin ve dijitalleşmenin değişimlerine uyum sağlarken, kara, hava ve su yoluyla kargo taşımacılığı hizmetlerini yürütüyor. Ticaretin bel kemiklerinden biri olan lojistik sektörünün dünya çapındaki değeri 2021'de 8,4 trilyon Euro aştı ve 2027'de 13,7 milyar Euro yu aşması bekleniyor. Bu pazarın en büyük marketi ise Asya-Pasifik .
Ülkemizde Lojistik Sektörüne bakacak olursak, UTİKAD'ın 2021 raporu bu konuda oldukça detaylı bilgiler içeriyor. Ulaştırma ve depolama hizmetleri GSMH içinde %8,4 lük payla oldukça önemli bir yere sahip. Ana karaları birbirine bağlayan konumu, ülkemizi önemli bir lojistik üssü yapıyor, bu avantajla GSMH'daki payının çok daha yukarılarda olması mümkün.
Resimdeki kolyeyi bir e-ticaret sitesinde görmüş ve sipariş etmiştim. Kişiselleştirilmiş bir ürün olan kolyede benim ve oğlumun isimleri yazıyor. Paket bir kibrit kutusundan daha küçük. Firmanın kargo takip sayfasından bu minik paketin yaptığı yolculuk o kadar ilginçti ki, paketin uğradığı her durakta, elden ele geçtiği her noktayı izlemek müthiş bir deneyim oldu.
Newyork daki üretici paketi yerel bir lojistik firmasına emanet etti. Paket yaklaşık 1 hafta teslim edildiği NewYork'da limanda bekledi. Gemi geldi - bir hafta kadar yükleme sürdü , gemi buradan Jamaika'ya hareket etti. Jamaika'da 5 gün bekledi ve oradan yola çıktı. Bir müddet izini süremedim, hatta bir ara ümidi kestim ama İtalya'da ortaya çıktı. Burada 1 hafta bekledikten sonra yüklendi ve İzmir'e geldi, çok bilinen lokal bir lojistik firması tarafından teslim alındı ve ana depoda bir iki gün bekledikten sonra kamyona yüklendi, İstanbul aktarma deposuna geldi. Sonra lokal kargo şirketinin kargo takıp sayfasından bildiğimiz şekliyle izledim, 2 gün içinde kapıma ulaştı. Yolculuğu yaklaşık 2 ay sürdü
Bu minicik paket, pek çok başka malla beraber öyle uzun bir yoldan ve aşamalardan geçti ki, buradaki her adıma tek tek bakarsak ulaştırma ve depolama hizmetlerini , bilgi işlem altyapısını , her süreçteki oyuncuları ve Forwarder şirketlerin güçlü ağını tüm ihtişamıyla izlemek mümkün.
Lojistik, ürünlerin kaynaklarından son kullanıcılara ulaşımının planlanmasından, kontrol edilmesinden ve taşınmasına kadar geniş kapsamlı bir hizmet sunuyor.
İlk çıkış noktasından nihai varış noktasına kadar verilen taşımacılık hizmetinin yanı sıra , sektörün önemli bir hizmeti de depolama.
Ve elbette- Zincir Hizmetler - Minik kolyemin yolculuğunda taşındığı vasıtalar, uğradığı limanlar, depolar, taşıyıcılar, alt taşıyıcılar, bu yolculuğu planlayan ve izlememizi sağlayan sistemler, etiketleme gibi aklımıza gelecek tüm hizmetler lojistik endüstrisinin hizmetleri.
Lojistik hizmet sağlayıcıları faaliyetleri sırasında finansal, stratejik, fiziksel, operasyonel ve yasal risklerle karşı karşıyalar.
Finansal Riskler - Nakit , hazine , kredibilite , kontratlar
Stratejik Riskler - Değişim yönetimi, politik riskler, müşteri memnuniyeti, e-ticaret lojistiği, birleşme ve satın alma riskleri, marka imajı
Fiziksel & Operasyonel Riskler - Varlık Riskleri, Terörizm ve sabotaj, kargo güvenliği, kargo hasarları, 3. şahıslara verilen zararlar, hasar yönetimi, depolama ve elleçleme hasarları, araç güvenlikleri, hava şartları ve iklimsel problemler ,çalışan uyumluluğu, işe alma, çalışan güvenliği, IT bağlılığı, filo yönetimi, çevre
Yasal, Uyum ve yönetmelik Riskleri - kontrat sorumlulukları, tedarikçi yönetimi, varlıkların kullanımı ve yönetimi, yasalara uyum , uluslararası ticaret kanunları, lokal uygulamalar
Kaynak- GRMI Institute (research blog- 2021)
Bir lojistik firmasının ideal sigorta programı nasıl olmalı dersek;
- Varlık Riskleri
- FFL
- Depolardaki Müşteri malları için Fiziksel Riskler (Yangın Sigortası)
- İşveren Mali Sorumluluk
- Yönetici Sorumluluk
- Siber
- Varsa kendi araç filoları için zorunlu ve ihtiyari sigortalar
- Çalışan Sigortaları
- Uluslararası kara yolu taşımacılığı için yeşil kart ve Tır karnesi
- Bazı projeler için nakliyat
olarak sıralanabilir.
Global faaliyet gösteren lojistik şirketlerinin faaliyet gösterilen ülkelerin kanunlarına uygun sigortalara sahip olmaları gerekmektedir. Bu konuda lojistik şirketlerinin önemli eksikleri olduğunu belirtmem gerekiyor.
Daha önce de kısaca bilgi verdiğim FFL- Freight Forwarder Liability- sigortası lojistik sektörünün yukarıda 4 grupta belirtilen risklerinin bir kısmının sigortaya transferini sağlıyor. FFL- sigortası çok özel bir bir koruma olduğundan detaylı olarak başka bir yazıda paylaşacağım. FFL Poliçesi ile lojistik tedarikçisinin nakliye, depolama, belgeleme, gümrük işlemleri, hata ve atlamalar, para cezaları, kâr kaybı, suiistimaller gibi sorumluluklarını tek bir poliçe ile teminat altına alınıyor, Ancak bu sigorta çok iyi anlaşılamıyor, ne yazık ki son yıllarda ihtiyaçlara cevap veren bir FFL sigortası temin etmek oldukça güçleşti.
Doğru risk yönetimi ve sigorta programı lojistik sektöründe faaliyet gösteren lojistik hizmet sağlayıcıları için hayati önem taşımaktadır.
Lojistik sektörü risklerine odaklı çalıştığım zamanlarda sektörün karşı karşıya olduğu risklerin çokluğu ve karmaşıklığı çok ilgimi çekti. Yukarıda belirtilen hepsi birbirinden farklı riskler için lojistik şirketleri önemli bütçeler ayırmak zorundalar. Genel olarak bakıldığında lojistik şirketlerinin risklerinin karmaşık ve zor olmasının yanı sıra, yetersiz risk yönetimi ve hasar frekansları nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayan sigortalara ulaşamadıklarını, var olan sigortaların da yetersiz ve pek çok hatayla dolu olduğunu söylemek mümkün. Sigorta, lojistik sektörünün genellikle maliyet olarak algıladığı, prim pazarlığı dışında frekans hasarlarına yoğunlaşıp, daha büyük ve kompleks riskleri dair içeriğine çok vakit ayırmadıkları, hasarda da sık sorun yaşadıkları bir alan.
Lojistik firmalarının sadece hizmetle sınırlı kalmayıp, limanlar, fonksiyonel lojistik üsleri, özel IT çözümleri ve yazılımları, depolama, müşteriye özel çözümler/hizmetler gibi yatırımlara yöneldiği bir zamanda, operasyonlarının ve varlıklarının sürmesi, risk yönetimini desteklemesi bakımından tüm süreçlerine sigortayı dahil etmesi kaçınılmaz bir gereklilik.
Bir sonraki yazıda FFL ve lojistik kontrat riskleri karşılığındaki sigorta korumalarını örnekleriyle detaylı incelemek üzere,
Hoşça kalın.
Kaynaklar;
www.statisca.com
Komentarze