Oldukça yüksek tempoda ve rekor katılımla gerçekleşen Ferma Forum 2024, Risk Yönetimi Ödüllerini verilmesi ve Ferma'nın yıldönümü kutlamalarıyla sona erdi.
İki gün boyunca size ipuçlarını verdiğim forum boyunca, daha önce başlıklarından örnekler verdiğim eş zamanlı paneller arasında seçim yapmak kolay değildi. Hepsi birbirinden ilgi çekici ve güncel konular arasından katıldığım paneller ve ana oturum konuşmalarından kısa kısa notlar ve izlenimlerim.
Bu yılın konusu "risk devrimi" - Ana oturumlarda dünyanın dev şirketlerinin risk yöneticileri, global sigorta ve reasürans şirketlerinin temsilcileri ve global brokerlerden gelen konuşmacılar, kendi perspektiflerinden riskin çok hızlı değişen ve dönüşen profiline dikkat çekerek iki kavramın altını çizdiler; Sürdürülebilirlik ve İşbirliği (Sustainibility ve Cooperation) Blogda da sıklıkla bahsettiğim pek çok konu Ferma'da konuşuldu. Her geçen yıl dünyaya maliyetleri artan doğal afetler, ikincil afetler, risk analizleri, risk mühendisliği ve modellemelerin önemi, artık masada ilk gündem maddesi olması gereken siber tehditlere karşı, risklerin aslında hep var olduğu, ancak verebilecekleri zararların öngörülebilir olması için insanlığın elinde daha çok veri ve malzeme olduğu ve bunların yorumlanıp, geleceğe hazırlık olmada en önemli varlığın bu datayı yorumlayacak insan deneyimi ve dayanışma olduğu defalarca dile getirildi.
Risk yöneticilerinin önceden geleneksel risklere odaklanmış uzmanlıkları son yıllarda oldukça çeşitlendi. Global kutuplaşmanın etkilerinin konuşulduğu panelde , panelistler yakındaki ABD Başkanlık seçimlerinin dünyaya etkileri ve kurumların bu seçimin getireceği sonuçlara ne kadar hazırlıklı olduklarından bahsettiler.
Takım elbiseden spor ayakkabıya başlıklı panelde, Baby Boomers, X, Y ve Z nesillerinin aynı anda çalıştığı bu ilginç dönemde vurgulanan ise nesil çatışmalarından daha çok, deneyimli uzmanların günümüz sorunlarını geleceğin ihtiyaçlarını da dikkate alarak çözmeleri gerektiğinde birleşti. Z nesli iş hayatına %38 lik dilime ulaşmış durumda ve organizasyonlar kendilerini bu neslin ve arkalarından gelen Alfa'ların beklenti ve ihtiyaçlarına uyabilecek esnekliğe kavuşturmak zorunda. Sigorta sektörü be BIG DATA 'ya daha önce değinmiştim hatırlarsanız. İşte sigorta sektörü de eski köye yeni adet bakış açısını bir kenara bırakarak yeni neslin beklentilerine uygun iş ortamları ve kariyer fırsatlarını yaratacak potansiyele sahip.
İlginç oturumlardan biri de Captive şirketlerin artan iklim değişikliği riskine karşı organizasyonlarına nasıl katkıda bulunabileceğinin konuşulduğu paneldi. Captive'le geleneksel varlık sigortaları ve personel yan hakları konusunda çalışırken, örnek olabilecek önemli modelleme ve risk analizi çalışmaları için önemli bir kaynak sağlayıcı konumundalar. Bir taraftan ihtiyaçları belirleyerek , değişen risklere karşı kurumlarının sigorta tedarikçisi durumundaki captive'ler, aynı zamanda bilançonun dengesini de düşünmek zorundalar. İşte bu amaçla özellikle ellerindeki datayı, global sigorta piyasasındaki data ile birlikte yorumlayarak, risklere karşı hazırlıklı olma ve dayanıklılıkta karar vericilerin stratejilerini belirlemesine destek olacak şekilde kullanmaları, yatırımlar için kaynak yaratabilecekleri konuşuldu. Sadece iklim değişikliği değil, artık bir risk yöneticisi ve captive şirketler, siber tehditler, politik riskler, göçler, yeşil dönüşüm, fosil yakıtlar, finansal riskler, karbonsızlaştırma, net zero hedefi, nesil çatışmaları ve beklentilerini karşılamak ve aynı zamanda karlılık için ellerindeki veriyi kullanan ( Data driven) organizasyonlar olmak zorunda.
Gündeme damgasını vuran siber risklere gelince , reasürör, broker sigortalı perspektifinden yaklaşımlar Crowdstrike olayı üzerinden paylaşıldı. Crowdstrike ın hasar tutarının1i5 Milyar dolara ulaştığı ve sektörün hızlı cevap verdiği ve alnının akıyla çıkacağı belirtilirken, aslında bu olayın göz göre göre geldiği ve sürpriz olmadığı konuşuldu. Sigortacılar siber riskin verebileceği zararın boyutlarını anlatırken, artık kurumların sahi olduğu verinin değerinin, sahip oldukları fiziksel varlıklarının değerinin kat be kat üzerinde olduğunu ve veri kaybı, sızması, buna bağlı imaj kayıpları ile direkt ve dolaylı finansal kayıpların boyutlarının sigorta edilebillirliğini tartıştılar. Sigorta sektörü her şey sigorta edilemez derken, devletlerin siber tehditler için bir havuz oluşturması ve sigortalılarında temel siber standartlarına kavuşmasının önemi ve gerekliliği vurgulandı. Tıpkı ülkemizde olduğu gibi siber tehditlere en açık kesim KOBİ(SME) ler ve bu alandaki düşük risk farkındalığı, finansal yetersizlikler ile desteğe ihtiyaç duydukları gerçekleri Avrupa ülkeleri için de geçerli.
Tüm forum boyunca katıldığım panellerde konuşulanlar, başarı hikayeleri, başarısız da olsa girişimler, kurumların zararlarının boyutları her geçen gün artan riskler karşısında sürdürülebilirlik, dayanıklılık planları ve aksiyonları konuşulurken, sürekli yinelenen kavram işbirliği ve dayanışma. Sigortanın hasar olunca ödeme yapan geleneksel rolünün artık yakın duran gerçek bir partner olarak değiştiği, UW'ların artık finansal veri ya da kurumun özel şartlarından daha çok , kurumların risk yönetimi hikayelerine daha çok odaklandığı, risk mühendisliği ve modellemelerin önemi, captive lerin ESG aksiyonlarına katılımı, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (Environmental, Social, Governance) politikaları ile risklerin değişen yapısı ve yıkıcı zararlarından ancak deneyimli insanlar uzmanlar ve işbirliği ile üstesinden ancak beraberce gelinebileceği vurgulandı.
Yapay zeka, modellemeler, politik riskler, alternatif risk transfer metotlarının devreye alınmasının gerekliliği, parametrik sigorta çözümleri ve koruma açıkları da diğer panellerde detaylarıyla tartışıldı, konuşuldu.
Hemen her küresel toplantıda aklıma gelen ve keşke dediğim durum ise dünyada bu kadar çok şey olup biterken ve kurumlar gelecek için kolları sıvayıp yola çıkmışken, önümüzdeki yolun çok uzun ve zorlu olduğu gerçeği. Dünyanın önemli oyuncularından biri olan ülkemizde yaşadıklarımızdan ve kaygılarımızdan sıyrılıp, gelecek nesillerimiz, çocuklarımıza yaşanabilir ve sürdürülebilir bir gelecek için düşünüp çalışmaya çok fırsat kalmıyor. Ekonomik refahı yüksek, bilgi üreten gelişmiş ülkeler, günlük konularının yanında gelecekle ilgili planlara zaman ayırabiliyor, sorunları tartışıyor, çözüm arıyor yatırım yapıyor, sistemli şekilde hazırlanıyorlar. Tüm panellerde söylendiği gibi, sorun çok, riskler büyük ve sıklaştı, aciliyet var ve çözümler gelecek dikkate alınarak tasarlanmalı.
Fuar alanında standalar ise keyifli sohbetlerin ve ikramların merkezi oldu. Sigortacılar ve brokerler ilginç etkinlikleri ile de risk yöneticilerine sürprizler yaptılar. Bunlardan bir tanesi de fantastik kahraman olduğumuz yapay zeka fotoğraflar. Mutlu ve yaşanabilir bir dünya için risklerle ve tehditlerle savaşmaya karar vermiş kahramanlardan arasından "superwoman"ı seçtim. Ferma'dan çok tatlı bir anı oldu.
Forum boyunca yapılan networkinglerdeki bilgi paylaşımları ise gerçekten çok kıymetliydi. Pek çok risk yönetici sigorta piyasasındaki farklı çözümleri uzmanlarından dinledi, notlar alındı , kartvizitler paylaşıldı, gelecek toplantılar organize edildi. Belirttiğim gibi bu yıl Ferma'da oldukça seçkin bir Türk topluluğu vardı ve kendilerine ilgi çok yüksekti. Risk yöneticilerimiz bol bol bilgi alışverişinde bulundular. Ceplerinde pek çok yeni bilgi ve fikirle, kazanımlarını paylaşmak ve uygulamak için dönüş yolundalar.
Ferma bu yıl Madrid'de gerçekleşti. Madrid son 5 yıldır Avrupa'nın en iyi konferans şehri ünvanını elinde tutuyormuş. Organizasyona kayıt olurken başlayan yönlendirmeler ve konferans boyunca Avrupa'nın ve dünyanın dört bir yanından gelen katılımcıların otellerinden Ferma'nın gerçekleştiği Infema konferans merkezine kadarki ulaşımlardan tutun, sigorta şirketleri ve brokerlerin davet lokasyonlarına ulaşıma kadar her detay planlanmıştı. Madrid'in tarihi, canlı ve hareketli dünyası içinde aynı anda birden fazla kalabalık organizasyona ev sahipliği yapmaya alışkanlıktan olsa gerek, biz de ortama kolayca uyum sağladık. Ferma'nın son akşamı kaldığımız otele çok yakın olan Real Madrid- Borussia Dortmund maçı öncesi şehirde formaları ve atkılarıyla dolaşan taraftar selleri İstanbul un maç günlerini hatırlattı. Son baktığımda skor 2-2'ydi.
Fırsat buldukça detaylarıyla ileri de blogda yer vereceğim sayfalarca not ve daha çok konu başlığı var. Dünya son yıllarda yaşadığı hızlı dönüşümle yeni risklerle karşı karşıya, normalleşmeye ve istikrara ulaşmaya çalışırken yaşanılan bu bocalamalar, insanları ve kurumları önlem almaya, risklerini yönetmeye, yok etmeye ve sürdürülebilir gelecek ve refah için yatırım yapmaya ve varlıklarını korumaya yönlendiriyor. Riskler her zaman bir şekilde vardı, önemli olan risklerin nasıl ele alındığı, çözümlerin tasarımı ve daha da önemlisi bunların hepsini beraberce işbirliği ile yapmak.
Mutlu ve refah dolu dünya dileklerimle
#fermaforum #resillience #sustainability #insurance #reinsurance #netzero #decarbonization #poiticalrisk #polarisation #immigrants #pandemics #cyber #riskmanager #risk engineer #modelling #catastrophs #secondaryperils #generations #cyber #parametrics #cooperation #future #transition #leadership #partnership #riskrevoltion #realmadrid #Spain #networking #captive #ESG #climatechange
İlgili blog yazıları
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/ferma-forum-2024-join-the-risk-revolution
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/insurance-cherishes-3-si̇gorta-zi̇rvesi̇-notlar-1-gün
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/parametri-k-si-gortalar
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/hangi̇-hapi-yuttuk
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/olmazsa-olmaz-ri̇sk-mühendi̇sli̇ği̇
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/protection-gap-çözüm-kobi-ler
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/küresel-isinma-bi̇r-yalan-mi
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/bi-ri-bi-zi-gözetli-yor-ai-si-gorta-sektörü
https://www.zeynepturker-insurance.com/post/si-gortacilik-geleceği-n-mesleği-mi-2
Comments