top of page

OYUNUN KURALLARI DEĞİŞİYOR ! SİGORTA HAFTASI VE SİGORTA FUARINDAN İZLENİMLER

Yazarın fotoğrafı: Zeynep TurkerZeynep Turker



Dolu dolu bir hafta bizi bekliyor demiştim, gerçekten de öyle oldu. 13. Sigorta Haftası geride kalırken, tüm hafta boyunca katıldığım etkinliklerdeki izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.


30 Eylül Pazartesi günü çocuklarla başlayan atölye çalışmalarına katılamadım, ama sosyal medyadan takip ettiğim bu keyifli etkinliğin pozitif havası tüm haftaya yansımış görünüyor. TSB çocuklara sigortanın önemini anlatan atölye çalışmaları, seminerler ve yaratıcı aktivitelerle dolu iki harika etkinlikte yüzlerce çocukla bir araya geldi , sigorta konulu çocuk kitapları da etkinlikte yer alan çocuklara hediye edildi. Bu etkinlik İstanbul'la sınırlı kalmadı. TOBB ülke genelinde okul ziyaretleri yaptı ve kitaplar dağıttı.


Aynı gün KASİDER'in organizasyonundaki 2. Kadın Zirvesi'nin yüksek enerjisi tüm hafta boyunca süren etkinliklere katılan herkese hafta boyunca müthiş yakıt oldu.


1-2 Ekim tarihlerinde TSB, STD, IUC organizasyonunda gerçekleştirilen 3. Uluslararası Sigorta Zirvesi'nin bu yılki teması Koruma Açıkları'ydı. Sigorta zirvesi, düzenleyicilerin, sigorta şirketlerinin, çatı kuruluşların gündemdeki konular, sorunlar ve çözümü için yaklaşımların makro düzeyde konuşulduğu stratejik konulara odaklanan bir etkinlik. Koruma açıklarında değişen makroekonomik ve jeopolitik riskler, siber tehditler, doğal afetler uzayan yaşam ve sağlık başlıkları ele alındı. Ülkemizdeki düşük sigortalılık oranına dikkat çekildi.


Kamu, sigorta sektörünün finansal dayanıklılığı, iyi ve etkili denetimler ve yeni sigorta ürünlerinin devreye alınmasına odaklanmışken, sektör temsilcileri de sigortalılığın artması, sigorta ekosistemindeki paydaşların işbirliği, koruma açıklarının azaltılmasında sigortanın katkısı ve düşük sigortalılık oranının yükseltilmesi için kamu ve sigorta sektörü işbirliğinin planlarını paylaştılar. Zorunlu Afet Sigortası (ZAS), Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), Bina Tamamlama Sigortası, Parametrik Sigortalar, Modelleme , Yapay Zeka ve Dijitalleşme başlıkları detaylarıyla anlatıldı , paylaşıldı.


3-4-5 Ekim'de Antalya'da düzenlenen Sigorta Fuarı geçtiğimiz yıllardan farklı konuşmalar ve mesajlara sahne oldu. Ne yalan söyleyeyim, eğer bu yıl da geçen yılki gibiyse muhtemelen bir daha katılmam diye düşünürken, beklentimin üzerinde, sektörün geleceğe baktığının sinyallerinin geldiği, dönüşümün başladığını gördüğüm bir fuar olduğunu söylemeliyim.


Sabah çok erken uçuşla vardığım fuar alanı, saate rağmen oldukça hareketliydi. Son dakikaya kadar standların kurulumları, ses görüntü testleri devam etti. Kapıların açılmasıyla birlikte ortam bir anda hareketlindi ve renklendi.


Salonun tamamen dolu olduğu açılış konuşmalarında konuşmacıların mesajlarındaki değişim dikkat çekiciydi. Geçtiğimiz fuar, acentelerin trafik sigortaları ve komisyonlarına dair her defasında alkış kıyametin koptuğu ateşli konuşmalara sahne olmuştu. Bu yıl benzer konular yine vardı. Daha önce de paylaşmıştım hatırlarsanız. Artık kimse ısıt ısıt önüne koy konularla vakit kaybetmek istemiyor. Elbette hala devam eden, çözüm bekleyen sorunlar var diğer taraftan, artık herkesin alışkanlıklarını değiştirip uyum sağlamaları gereken yeni koşulların oluştuğu , saklanamaz gerçekler var. Binlerce acenteyi temsil eden konuşmacılar, son derece öngörülü ve dostane tavsiyeler içeren mesajlarında ,acenteleri yetkinliklerinin artırmaları, eğitim programlarına katılmaları, hayatın ve beklentilerin değiştiği ve acentelerin bu değişime uyumlanmaları gerektiği konusunda bilgilendirdiler .


Acente özlük, portföy haklarında yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğu, ihtisaslaşma-meslekte uzmanlaşma eğitimlerinin önemi vurgulandı. Sayısı azalmış olsa da sahte poliçeler ve haksız fesihlerin ortadan kalkması için talepler paylaşıldı. Kimya, plastik, ağaç, mobilya gibi endüstrilere sigorta bulmada yaşanan zorluklar aktarıldı.


Sigortanın finansal araç olmanın ötesinde hayatın her alanına dokunan toplumsal dayanışmanın en somut örneği olduğunun belirtildiği konuşmalarda, iklim değişikliği, ,dijitalleşme, finansal trendlerdeki değişimlerin acenteleri etkilediği , dijitalleşmeyi tehdit olarak gören acenteleri trafik ve komisyon döngüsünden kendilerini çıkarıp, buradaki değişimi ve yeni neslin beklentilerini dikkate alarak, başka alanlarda da kendilerini yetiştirmeleri, eğitmeleri ve geliştirmelerinin önemi anlatıldı.


Fuarda standlarının neredeyse üçte biri dijital çözümler, yapay zeka ve yazılım üzerineydi. Çok uzak değil, beki de birkaç yıl içinde, teknoloji aracılar tarafından sağlanan pek çok işin ya da hizmetin daha hızlı ve kolay yapılmasına olanak sağlayacak. İşte o vakit geldiğinde, uzmanlıklar, bilgi ve deneyim ön plana çıkacak. Danışmalık önem kazanacak.


Fuarda üzerinde durulan diğer bir konu da haksız rekabetti. Arama konferansında da "tüm paydaşlarla barış" hedefinin altı çizilmişti. Sohbetler sırasında detaylarını öğrendiğim haksız rekabet şikayetleri, üzerine gidilmesi ve izin verilmemesi gereken bir durum. Aracılar arasında farklı fiyatlandırma herkesi zor sokar ve güveni azaltır. Tüm paydaşlar arasında barışın sağlanması da ancak mutlak güvenin temin edildiği bir zeminde mümkün.


Sigortalıların sigorta şirketleriyle tanıştıkları zaman hasar. Diğer tüm süreçlerde aradaki en büyük köprü aracılar. 18binin üzerindeki sayılarıyla acenteleri merkeze alan Sigorta Fuarı bu özelliği ile de ayrı bir öneme ve misyona sahip. Fuarın bu işe özel tasarlanmış bir kongre merkezinde düzenlenmesi de bana göre etkinliği, iki eş dostu göreyim, birkaç resim çektireyim, havamız değişsin kafasındaki sosyalleşmenin ötesine geçmesinde etkili oldu. Pek çok hizmet sağlayıcı sektör paydaşı bir araya geldi. Sigorta şirketleri acenteleriyle bir araya geldiler, uzun süredir birbirlerini görmeyenler kahve ve yemeklerde sohbet ettiler. Dikkat çekici başlıklardaki panellere katılım yüksekti, yeni ürün ve hizmet tanıtımlarıyla dolu panellerde güncel değişimleri ilk ağızdan dinlediler.


Fuarın nefis farklılıklarından biri de de çeşitli üniversitelerde sigortacılık okuyan üniversite öğrencilerinin katılımıydı. Öğrencileri fuara katmayı kim akıl ettiyse gerçekten tebrikler! Kitaplardaki, derslerdeki, sınavlardaki konulardan farlı olarak, ileride bir üyesi olmaya hazırlandıkları sigorta sektörünün bilmedikleri yönlerini tanımak için mükemmel bir fırsatı yakalamış oldular. Sohbetlerimizde fuarın mesleğe bakış açılarını genişlettiğini, konunun bir ekran başında sigorta satmak olmadığını fark ettiklerini söylediler. Sigortacılıktaki çeşitliliği tanımışlar, bilmedikleri çalışma alanlarını görme tanıma imkanı bulmuşlardı. Öğrencileri fuar alanına gelişlerine kadar organize edildiği bu katılım sayesinde, sigortacılığın zengin kariyer fırsatları görünür oldu. İşte fark yaratmak budur !


Fuarın ilk günü Insuretech proje ödülleri ile sona erdi.


Annelik her şeyden önce gelir. Fuarın sadece ilk gününe katılabildim. Sevgili meslektaşlarım her anını bildirerek diğer iki günü sizlere aktarmamı sağladılar.


Fuarın ikici gününde asistans şirketlerinin hizmetleri, asistans hizmetleri standartların belirlenmesi ve regülasyon eksikliklerinin tamamlanması, verilen hizmetler ve müşteri memnuniyetine ilişkin ihtiyaç duyulan düzenlemelerin konuşulduğu panel de oldukça verimli geçmiş. Gün boyunca devam eden kahve ve yemek sohbetlerinde hayattan ve sektörden sohbetler devam etmiş. Acenteler bu yıl koruma açığı, düşük penetrasyon, dijitalleşme, yapay zeka, veri analitiği, verimlilik, sürdürülebilirlik, İyi risk - kötü risk, risk analizlerine artan ihtiyaç ve objektif risk analizlerinin gerekliliğinin konuşulduğu ve paylaşıldığı pek çok paneli yüksek katılımla dinlemişler.


Zorunlu Afet Sigortası tanıtımı da oldukça verimli geçmiş. 1999 depreminden sonra hayatımıza giren ZDS, ZAS ile yepyeni bir boyut kazandı. Depremlerden edinilen tecrübe ve çıkarılan dersler, yapıcı ve düzenleyici çalışmalarla tasarlanan ZAS, güçlü ve zor anlarda yaraları sarmaya hazır şekilde devreye alınmayı beklerken, DASK da bu konuda yoğun eğitim çalışmalarına devam ediyor.


İlham Veren Konuşmalarda gururumuz Mete Gazoz'un ekip çalışmasının değerini vurguladığı candan ve samimi konuşması ve baştan sona şampiyonluğun belgeseli oldukça ilgi çekmiş. Belgeseli buradan izleyebilirsiniz.


Hem zirve hem de fuar boyunca sektörün yöneticileri, brokerler, acenteler, görünen görünmeyen pek çok oyuncusu ile sohbet etme fırsatım, blogda paylaşacak, aktaracak upuzun bir sayfa dolusu listem oldu. Bilmediğimiz, fark etmediğimiz kahramanlar, hiç duymadığımız sorunlar, sektörümüzün dünyadaki uygulamaların çok daha üzerinde olduğu halde duyulmamış başarıları, sektörü daha ileriye taşımak için atılan adımlar, daha başımıza gelmediği için görmediğimiz ama gitgide yaklaşan riskler , daha neler neler. Randevularını ayarlamaya başladığım pek çok konu ve profesyonelle sizleri tanıştırmak için kolları sıvadım.


Hafta boyunca katıldığım etkinliklerden anları derlediğim videolara youtube dan ulaşabilirsiniz.


Katıldığım uluslararası etkinliklerde geleceğe, riske dair beklentiler, gündemlerindeki konuları duyduğumda, ülkemizde sıkışıp kaldığımız durum beni düşündürür, kasko trafikten kafayı kaldıramayıp, olan bitene seyirci kaldığımızı görüp üzülürdüm. Bu yıl 13. sü kutlanan Sigorta Haftası, temaları ve etkinlikleriyle sektörümüz adına son derece faydalı, gelecek odaklı, sağlam ve sürdürülebilir sigortacılığın yapı taşları olan paydaşlarının ortak akıl ve işbirliği zeminin inşa edildiği çok verimli bir hafta oldu. Herkes notlarını aldı ve çalışmalarına başladı.


Müşteri Odaklılık mottosuyla , toplumla daha içi içe, insanlara dokunan, önyargıları değiştirmeye odaklanmış, dolu dolu bir haftaydı. En ince ayrıntısına kadar düşünülmüş, emek verilmiş etkinlikleri organize eden, katılan, destek veren herkese çok çok teşekkürler.






Haber bağlantıları


TSB LinkedIn paylaşımlarından;




https://www.linkedin.com/posts/turkiye-sigorta-birligi_t%C3%BCrkiye-sigorta-birli%C4%9Fi-olarak-13-sigorta-activity-7246554424288919552-3GkF?




Allianz Mete Gazoz Belgeseli


Zeynep Turker Insurance- Youtube 13. Sigorta Haftası Etkinlik videoları



222 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page