
Sektör ve ekonomi basınından pek çok temsilcinin katıldığı toplantının ilk kısmı sektörün genel performansı, finansal analizi ve sektörün gelecek odaklı gündemlerinin yer aldığı sunumlardan oluştu. İftarla devam eden toplantının ikinci kısmında ise 1-7 Mart Deprem Haftası paylaşımlarımda LinkedIn'de yer verdiğim TSB'nin Deprem Odaklı Reform Ajandası'nda yer alan önerileri hakkında basına bilgi verildi.
TSB sektörün tüm paydaşlarına dokunan, paylaşımcı ve kapsayıcı çalışmalar yürütüyor. Böyle olunca ajandası da oldukça kalabalık. Basın toplantısının gündemi de oldukça yoğundu. Alışılagelmiş, şu kadar büyüdük , yeni ürünler çıkardık gibi sunumlardan çok daha fazlası paylaşıldı. Burada mümkün olduğunca tüm başlıklara yer vermeye çalıştım ancak her bir başlık kendi başına haber olabilecek zenginlik ve aksiyonlarla dopdolu.
Genel Sekreter Özgür Obalı’nın açılış konuşmasının ardından, TSB Başkanı Uğru Gülen sektörün genel görünümü hakkında bilgi verdi..

Uğur Gülen: “Sektör güçlü büyüyecek dedik ve dediğimizi yaptık”
Sigorta sektörümüz 2024 yılında 838 Milyar prim üretimi ile %74 artışla ortalama enflasyonun üzerinde bir büyüme gösterdi. 2024 de artan sadece büyüme değil,2021-2023 arasında yavaş giden gidişatın olumlu yönde değiştiği ve bir toparlanma yılı oldu.
Sigorta sektörünün pek bilinmeyen diğer bir özeliği de ülkenin en büyük kurumsal fon yatırımcısı olması. Sigorta sektörü 2024 yılında ekonomiye sağladığı çeşitli alanlara dengeli dağıtılmış 1.9 trilyonluk fon, ekonomiye ve üretime destek veriyor
1,9 Trilyon TL fon büyüklüğü ile piyasaların dayanıklılığında önemli bir oyuncu konumunda.
Bireysel Emeklik Sisteminde gönüllü ve OKS olarak toplam 17,1 Milyon katılımcı var. Ülkemizin %25 e yakını BES sisteminde ve fon büyülüğü 1,2 Trilyon TL. 2025 yılında BES’de %40’ın üzerinde büyüme öngörülüyor.
2024 yılı sigorta branşları bazında incelendiğinde geçmiş yıllardan farklı bir tablo görüyoruz. Geleneksel olarak geçmişte hayat dışı branşlarda prim üretiminin %60 dan fazlasını oluşturan araç sigortalarının payı azalmış ve prim üretimi dengeli bir görünüm gösteriyor.

Branş bazında bakıldığında tarifeye bağlı olarak üretilen trafik sigortaları lokomotif konumda. Tabloda genellikle trafik poliçesinin hemen ardından gelen kasko sigortalarının 2024 de 4. Sıraya gerilemesi, Sağlık Sigortaları ile Yangın ve doğal afet sigortalarındaki büyüme dikkat çekiyor.
Kasko sigortalarında büyüme geçmiş yıllarda inanılmaz fırlamıştı hatırlasanız. 2022 ve 2023 de artışların ardından, 2024 de araç fiyatlarının düşesi ve rekabetin kaskonun sektörün gerisinde büyümesinde önemli etkisi var.
Sağlık sigortaları, özelikle Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, 2024’ün yıldızı oldu denebilir. Büyüme sadece primlerin sağlık enflasyonu ve anlaşmalı kurum maliyetleri nedeniyle yükselmesinden değil, aynı zamanda sağlık sigortalı sayısının da artmasından (%10 artış) kaynaklanıyor.
2023 yılında artan reasürans maliyetleri yangın ve doğal afet sigorta primlerinin de artışı beraberinde getirmişti. 2024 de sigortalı sayısı da arttı, reasürans maliyetlerindeki artış bir önceki yıl gibi keskin olmasa da yine primdeki büyümenin nedenlerinden.
Özetle Sektör prim üretiminde %74, BES fonlarında %62 büyüme ile yıllık ortama enflasyonun üzerinde büyüme performansı gösterdi. Dolar bazında 26 Milyar Dolarlık olan Türkiye Sigorta Sektörünün 2025 hedeflerinin gerçekleşmesi durumunda 30 Milyar Dolarlık büyüklüğe ve %2,70 penetrasyona ulaşma hedefi var.
2025 yılında sigorta sektörünün enflasyonun üzerinde büyümeye devam edeceği, Tamamlayıcı Sağlık sigortasında büyümenin devam edeceği, , konut ve yangın branşlarının büyümesinin yavaşlayacağı ama paylarının artacağı, fiyat istikrarı ile büyümede enflasyon etkisinin sınırlı kalacağı, düşen faiz ile birlikte yatırım geliri desteğinin bilançolarda azalacağı ve teknik sigortacılık gelirlerinin artacağı , yeni ürün ve yaratıcı süreçlerin , yapay zeka uygulamalarının sektörün ve sigortalıların hayatını kolaylaştıran çözümlere devam edileceği öngörülüyor.

Neslihan Neciboğlu- 2024 Finansal analiz
2024 yılı finansal pergformansını sunumunu 2024 yılında TSB Yönetim Kurulu üyesi olan Neova Sigorta Genel Müdürü Neslihan Neciboğlu gerçekleştirdi. Türkiye Sigorta Birliği’nde uzun süredir kadın yönetici temsiliyeti yoktu. Neslihan Neciboğlu’nun üyeliği hem kadın temsili hem de Katılım Sigorta şirketi temsili olması özelliğini taşıyor.
Konuşmasına 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle “Kadın her şeyden önemli ve önce insan, sonrasında aileye topluma ülkelere dünyaya , daha iyi yaşanmasına vesile olan insan” mesajıyla başlayan Neslihan Hanım’ın sunumunda başlıklar;
Teknik kar 103 milyar TL
Sektör Karlılığı, Aktif ve Özkaynak Karlılığı Düşüş Eğiliminde;
2022 yılında hem prim artışı hem de mali gelirler artmaya başlamıştı .2023 yılında 2021 Kur krizinin devamı ve enflasyon nedeniyle yükselen maliyetlerle orantılı olarak yükselen sigorta enflasyonu ile 2023 de faizlerle beraber artan mali gelirlere dikkat çekildi. 2023 le kıyaslandığında özsermaye karlılığında -9 bps, hayat Dışı Özsermaye Karlılığında -12 bps düşüş görülürken, aktif karlılıkta -1 bps düşüş kaydedildi.
Trafik Sigortası bilançoları meşgul etmeye devam ediyor.
Her ne kadar bir motorlu araç sigortası olarak bilinse de trafik sigortası uzun kuyruklu iş (long tail) olarak tanımladığımız bir sorumluluk sigortası. Trafikteki 59,8 Milyar TL ‘lık teknik zararın geldiği seviye, tüm yatırım gelirleri dahil edilse bile zarar eden branş olmaya devam ediyor.
Vergiler
Sigorta sektörü 2024 yılında 24 Milyar TL kurumlar vergisi ödedi. Sunumda görünmeyen dolaylı vergilere dikkat çekildi. Sabit kıymet sigortalarında yer alan YSV , Trafik sigortalarında ödenen SGK ve BSMV ler eklendiğinde sigorta sektörünün direkt ve dolaylı olarak ödediği vergilerin toplamı 2024 yılında 87 Milyar TL ( yaklaşık 2,6 Milyar USD ) oldu.
Çok paydaşlı bir sektör ; Hasar Ödemeleri, Paydaşlara Sağlanan Faydalar
2024 yılında 340 Milyar TL Tazminat ödendi.
Sektörün 19.000 e yaklaşan acente, broker ve banka dağıtım kanallarına kazandırdığı gelirler %70 artarak 112 Milyar TL, 2.000 in üzerindeki sigorta eksperlerine yaptığı ödemeler de 6 milyar TL olarak gerçekleşti (eksper ödemelerine tahkim ve bilirkişi ödemeleri dahil değil)
Kocaman, büyük büyük rakamlar değil mi? Türkiye dünyanın ilk 20 ekonomisi arasında ama sigorta sektörümüz dünyada 36. Sırada yer alıyor. TSB’nin organizasyonundaki Arama Konferansı’nda belirlenen projeler, önerilerle penetrasyonun %5 olması ve sigorta piyasasında ilk 20 de olmak sektörün öncelikli hedefi. Peki bu nasıl olacak? Gündemde neler var?

Erol Öztürkoğlu- Hayat Sigortaları ve Bireysel Emeklilik Sistemi
Dünya Kadınlar Gününde daha eşitlikçi ve Özgür bir dünyada yaşayalım diyerek sözlerine başlayan Erol Öztürkoğlu 2024 yılında BES ve Hayat Sigortaları sunumunda
Katkı payları ödeme süreçlerinin sorunsuz ve tasarruf alışkanlıklarının yerleşmiş olduğu görünüyor . 2024 sonu itibariyle katılımcı sayısı 17,1 milyon ve BES fon büyüklüğü 1,2 Trilyon TL ’sına ulaştı. BES in büyümesinde, son yıllarda hayatımıza giren 18 Yaş altı çocuklar için yaptırılan emeklilik planlarının katkısı olduğunu belirtilirken , bu şekilde 1,4 milyon katılımcının 1 milyonunun 10 yaş altı çocuklar için alınmış planlar olduğu bilgisi verildi.
Ülke olarak yaşlandığımızın altını çizen Öztürkoğlu gelecekteki yaşam standartları için bu tasarruflara ihtiyacımız olduğunun ve ailelerin çocuklarını BES’e dahil etmesinin önemini belirtti. Ortalama fon kapitalinin 125.000 TL sı olduğunun ancak bunun büyütülmesi gerektiği belirtilirken, fon yönetiminde her yıl çok daha iyi performans elde edildiği ve katılımcıların daha sık fon değişikliğine teşvik edilmesinin ,fon gelirlerine olumlu katkıları olacağı bilgisi verildi.
Bireysel Emeklilik şirketlerinin gündeminde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi var. Sadece ülkemizde değil, genel olarak dünyanın da gündeminde olan uzayan ömür ve yaşlanan toplum, gelecekte finansman sorunlarına gebe.
Hayat sigortalarında yatırım fonlu ürünler üzerinde çalışmalar yapıldığı belirtilirken, daha önce krediye bağlı olarak büyüyen hayat sigortalarının, 2024 yılında 100 Milyar TL prim üretimine ulaştığı ve %60’nın kredi bağımsız ürünlerden elde edildiği bilgisi paylaşıldı.

Ahmet Yaşar- Gündemdeki Başlıklar ve Öneriler
Ahmet Bey sunumuna ülkemizin en hassas konusu depremle ve İstanbul’u vuracak bir deprem bir beka konusu diyerek başladı. 1-7 Mart aynı zamanda deprem haftası olması itibariyle de bu riskin sürekli gündemde tutulması açısından da büyük önem taşıyor.
Bunun çözümü ise deprem dirençli kentler inşa etmek ve kentsel dönüşüm. Uzun zamandır gündemde olan ancak uygulamasında düzenlemelere ihtiyaç duyulan Finansal Sigortalar branşı olan Bina Tamamlama Sigortası kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlanmasına önemli bir katkı sağlayacak. Teknik revizyonların yanı sıra, vergi konusunda da adaletin sağlanması bina tamamlama sigortasının yaygınlaşmasında önemli rol oynayacak.
Diğer bir finansal sigorta branşı olan Kefalet Sigortalarında ise büyüme devam ediyor. Kefalet sigortalarında sektörün gündemi sahte kefalet senetleri. Çözüm olarak tüm süreçlerin elektronik ortama taşınması ile çözümü üzerinde çalışmalardan bahsedildi.
TSB’nin gündemindeki büyüme alanlarından biri de sağlık sigortaları. TSB nin bu yönde pek çok önerisi var. Özel sağlık sigortalarında Ömür Boyu Yenileme Garantisi (ÖBYG) kriterlerinin belirlenmesiyle 3 yıldır sistemde ve hasar/tazminat oranı %80’in altında olan sigortalıların ÖBYG haklarının korunması üzerine çalışmalar yapıldığı belirtildi.
Diğer taraftan Tamamlayıcı Sağlık Sigortası (TSS) nın yaygınlaşması amacıyla devlet katkısı diğer bir öneri. TSS’nin üniversite hastanelerinde kullanımına başlanması için pilot çalışmalar yapıldığı bilgisi verildi.
Yeşil Dönüşüm
Sigorta sektörü sürdürülebilirlik çalışmalarında dünyayı takip ediyor. Yenilenebilir enerji yatırımlarının desteklenmesi, yatırım fonlarında yenilenebilir enerji piyasalarına yapılan yatırımlar, Yeşil Bina, Yeşil Konut sigortası gibi yenilikçi ürünler gündemde.
Artan Farkındalık
Son yıllarda yaşanan doğal kaynaklı veya sanayi yangınları, en son Ocak ayında yaşanan otel yangınının, yangın riski farkındalığı ve sigortalarına etkileri net şekilde izlenebilmiş. Sigorta sektörü sadece teminat sunarak değil, aynı zamanda risk önleyici önlemlerin alınmasında danışmanlık rolünü de üstlenmeye hazırlanıyor. Bu amaçla otel ve benzeri faaliyet gösteren tesisler ve yeni yapılacak tesisler için bir “Sigorta Vizesi” rehberi hazırlığı içindeler.
Geçtiğimiz yıldan beri gündemde olan ancak hala hayata geçmemiş olan Zorunlu afet Sigortası (ZAS) ile gelen değişimlerimden de kısaca bahsedildi.
Sigorta şirketlerinin masalarını meşgul eden konulardan biri de tahkim. 2024 yılında 600.000 tahkim doyasının çözüldüğünü belirten Ahmet Yaşar, bu büyük adetlerin yarattığı “sigorta sektörü üzerine düşeni yapmıyor mu” sorusuna yanıt olarak mevzuatı ve sigortacılar dışında başka kanallarda alınan kararların neden olduğu ilave maliyetlere dikkat çekti.
Trafik sigortalarında maliyetleri kontrol altına almak için herkesin ödediği primleri bir emanet olarak gören sigorta şirketlerinin , süreçler içinde maliyetleri artıran her türlü hizmet ve parça ve diğer kalemleri ortadan kalkması için mevzuatlardaki düzenlemelerin beklendiği belirtildi.

Taylan Türkölmez- Uzayan ömürler ve değişen riskler
Sözlerine “Bir uzun ömür var bir de sağlıklı ömür var” sözleriyle başlayan Türkölmez , Türkiye’nin ortalama insan ömründe dünya ülkelerini yakaladığı bilgisini verdi. SGK ve TÜİK in istatistiklerine göre 2100 yılında Türkiye’nin ortanca yaşı 35’den 52 ye çıkacak bu da artık çalışanların emeklileri finanse edemeyeceği seviyeler anlamına geliyor.
Yıllar içinde sisteme prim katkısı sağlayan çalışan sayısını aşağıya çeken erken emeklilik EYT gibi sistemlerin bu öngörüye katkısı oldukça fazla. Son iki yılda aktif sigortalı çalışan sayısı %-0,7 düşerken, pasif sigortaları oranı %2,7 artmış (22 milyon çalışan, 16 milyon emekli) . Bu gidişat 1. Basamak sosyal güvenlik sistemlerinin yetmeyeceği ve ileride bugünleri arayacağımızın sinyallerini veriyor.
İşte bu nedenle sigorta sektörünün gündeminde Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) var. Kimi basın haberlerinde emeklilik özelleşiyor şeklinde lanse edilen TES , adı üstüne devlet tarafından sağlanan sosyal güvenlik paketine bir destek, tamamlayıcı bir sigorta çözümü.
Yaşlılıkta diğer bir sorun da sağlık problemleri. Vücut yaşlanıyor, sağlık sorunları artıyor. Sağlık sigortaları ileri yaşlarda çok daha önemli hale geliyor. Taylan Bey Emeklilikte sağlık sigortalı olmak istiyorsak, genç yaşta sigortalı olup, ÖBYG’yi cebimize koymamız gerektiğini belirtti.

Özgür Obalı- Deprem Reform Ajandası
6 Şubat depremlerinin ardından sahip olduğu bilgi ve tecrübe ile risk yönetimi ve sigortalılık bilincinin artmasında en önde koşma potansiyeline sahip olan sigorta sektörü başta sigorta kapsamları olmak üzere gri kalmış bazı alanları netleştirmesi ve sigortanın yaygınlaşması için yenilikçi reform önerilerini paylaştı. Ülkemizde deprem riski keyfiyete bağlı sigorta edilemeyecek kadar önemli risk.
Hazırlanması yaklaşık 6 ay süren Deprem Odaklı Sigorta Reform Ajandası, ülkemizin hassas noktası olan deprem riskinin tüm sigorta poliçelerine sabit ve özel hazırlanmış kapsamıyla dahil edilmesinden başlayıp, sigortalılığın artması, alternatif fonlar yaratılması, dağıtım kanallarının bilgi seviyelerinin yükseltilmesi ve bilinçlendirilmesi, sektörel düzenlemeler dahil olmak üzere "sigortalıyı" odağına alan birden fazla alanda, çok taraflı ve çok boyutlu reform önerilerini içeriyor. Reform önerileri hazırlanırken dünyadaki başarılı uygulamalardan ve örneklerden faydalanılmış
Ajandada yer alan Kobi'lerin desteklenerek risk profillerinin farklı branşlarda farklı kapsamlarla sigorta edilen deprem riskinin daha anlaşılır ve sade bir kapsama kavuşturulması, banka sigortacılığında tespit edilen eksiklikler; sigortalama esnasında eksik ve beyana dayalı yapılan yanlışlar gibi durumlarla, risk teftişi, hasar tespiti ve tazminat ödemelerinde uzayan süreler sorunu, kurumlar arası veri ve teknoloji entegrasyonu gibi uzmanlık ve teknolojik çözümlerin harmanlandığı çözüm önerilerine yer verilmiş.
Deprem Reform Ajandası'nda yer alan ZDS de enflasyona endeksli limitler, ZAS'da yer alması planlanan Acil İhtiyaç Desteği (AID) gibi bazı inisiyatifler geçen süre zarfında devreye alınmış bile.
TSB aktif ve dolu ajandası ile, sektöre katma değer katan pek çok projenin de tetikleyicisi. 2024 yılında Arama Konferansı ile başlatılan 14 projenin gönüllüleri , sigorta algısını yeniden yaratacak, yenilikçi ve büyüme odaklı projeleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Bu dinamik paylaşımcı ve gelecek odaklı bakış açısının temel odağı "Sigortalılar"
Başarılı 2024 performansı, açık ve sürekli iletişim, iyileştirici düzenlemeler ve yaratıcı çözümlerle 2025 hedeflerine koşan sektörün tüm şirketleri ve çalışanlarına tebrikler.

Comentarios