top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

PRİMLER NEDEN YÜKSELİYOR?

Primlerin yükselmesinin pek çok nedeni var. Ekonomik nedenlerle başlayalım.

2022'nin sonlarına yaklaşırken pek çok kurum 31 Aralık veya 1 Ocak vadeli sigorta yenilemeleri için çalışmaya başladı. 2021 Aralık ayından bu yana ülke ve dünya ekonomilerinde sarsıcı değişiklikler oldu. Covid-19 Pandemisine karşı alınan kapanma önlemleri, verilen ekonomik destekler, tedarik zincirindeki aksamalar nedeniyle sıkışan takvimler ve arzın yetmemesi, yüksek enflasyon, kurlardaki artış gibi kötü senaryolarının üstüste gerçek olduğu bir dönemden geçiyoruz. Bu koşullar doğal olarak sigorta sektörünü de etkiledi. Sigorta 101 den hatırlarsınız, temel prensiplerin başında riskin tanımı ani, beklenmedik, öngörülmeyen olması. Sigortacılar riskin gerçekleşmesi durumundaki olası zararları pek çok model kullanarak hesaplıyor. Günümüzde gelecekte oluşabilecek hasarlar adetsel olarak öngörülebilirken bu hasarların maddi boyutlarının hesaplanması için kullanılan veriler her gün değişiyor.

Son zamanlarda primlerindeki artış nedeniyle şikayet konusu olan kasko poliçesinden örnek verelim. Kasko sigortası aslında çok paydaşlı büyük bir eko sistem oluşturuyor. Bu sistemin işleyişine etki eden her faktör diğerini etkiliyor.

Ülkemizde her yıl olan trafik kazalarının bir istatistiği var. Trafiğe çıkan araçların marka modelleri var, hasar türlerine göre sigortacıların neyle karşı karşıya olduklarını hesaplayabilecekleri verileri var(dı). Ancak çok uzun süredir zararın maddi boyutlarını bilindik yöntemlerle hesaplamak bu kadar değişkenin aynı anda aktif olduğu bir ortamda güçleşti. 2021 yılında 100.000 TL değerinde olan bir 2. el aracın değeri 2022 yılında her ay %15-30 bandında arttı. Bu aracı sigorta eden sigortacının öngördüğü hasarlar için maliyetleri de aynı şekilde hatta belki daha fazla arttı. Neden mi? Döviz bazlı olan yedek parça maliyetleri arttı, asgari ücret nedeniyle işçilik giderleri arttı, tedarik zincirindeki yığılma ve yakıt fiyatlarındaki artış nedeniyle lojistik maliyetleri arttı, enerji maliyetleri nedeniyle yerel üretim maliyetleri arttı, sigortacının kendi operasyonel giderleri arttı, buna daha ekleyebiliriz. Peki sigortacı primini artırabildi mi? Hayır, 2021 de 100.000 TL değerindeki bir araç için öngördüğü primi poliçe dönemi içinde artıramadı, verdiği taahhüt doğrultusunda sigortalısı zarar gördüğünde hasarı güncel değerler üzerinden karşıladı. Bu durum zaten yüksek olan hasar prim dengesini daha da kötüleştirdi.

Poliçenin süresi bitip yenileme zamanı geldiğinde sigortacı aracın güncel değeri üzerinden ve gelecekte öngöremediği hasar miktarını da dikkate alarak bir prim önermek zorunda. Hiç hasarınız olmasa bile sadece araç bedelinizdeki artış piminizin yükselmesine neden oluyor.

Aracınız için geçerli olan bu şartlar, fabrikalar, üretim tesisleri, enerji tesisleri, ofisler, konutlar gibi ticari ve bireysel bütün varlıklar için geçerli. Kurumsal ve endüstriyel risklerdeki prim artışlarını detaylandıracağız.

Yüksek enflasyon, kur değişiklikleri, maliyet artışları mevcut poliçelerimizi her durumda etkileyecek. Sigorta bedellerinizi yeni koşullara göre olması gereken değere yükseltmezseniz eksik sigorta riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Sigorta bütçenizi şimdiden güncel maliyetler ve enflasyon oranında değiştirmeniz ileride doğabilecek sorunları azaltacaktır.

Bugün ekonomik etkenlerden bahsettik. Bir sonraki yazıda sigorta sektöründeki gelişmelerin primlere ve teminatlara etkisini konuşalım.

Herkese iyi çalışmalar, sevgiyle kalın


86 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page