6 Şubat 2023 de iki büyük depremin sonrasında başlayan arama ve kurtarma çalışmalarının ardından enkazların temizliği de başladı.
Deprem herkes evlerinde ve uykudayken yakaladı. Bu da enkaz altında kalanların çok fazla olmasına neden oldu. Arama ve kurtarma çalışmalarını hepimiz üzüntü ve acıyla takip ettik.
Deprem sonrasında tartışmalar uzun süre devam edecek. Bu tartışmalar sürerken öncelik yaraların sarılması ve yerine konabilir kayıpların telafisi olmalı.
Kayıpların telafisinde sigorta sektörü de devrede olacak
Depremde yıkılan şehirlerde zarar gören konutlar için eğer sigortalı ise ilk başta DASK ve eğer yaptırılmışsa konut sigortaları devrede olacak. Bu poliçelerin deprem zararları için nasıl devreye girdiğini önceki yazılarda paylaşmıştım. Bugün ticaret ve sanayi kuruluşlarının sigorta poliçelerinden bahsedeceğim
Deprem ,sigorta poliçelerinin tekrar gözden geçirilmesi ihtiyacını doğurdu. Eğer işletmenizin sabit kıymet sigorta koruması varsa, sıralayacağım noktalara dikkatinizi çekmek istiyorum;
- Poliçenizde deprem riski sigorta edilmiş olmalıdır
Deprem hasarlarında , zararın belirli bir kısmı sigortalı tarafından üstlenilir. Tazminat sigortacının sorumlu olduğu kısım üzerinden uygulayacağı muafiyet düşüldükten sonra hesaplanır. Kısacası oluşan zararın %100'ü ödenmez. Depremi takip eden dahili su veya yangınlardan kaynaklanan zararlar için de tazminat aynı yöntemle hesaplanır.
- Sigorta bedelinizi kontrol etmelisiniz. Sigorta şirketi zarar gören kıymetin Gerçek Değeri ni eksik veya aşkın sigorta açısından kontrol edecektir. Özellikle TL poliçelerde artan maliyetler nedeniyle gerçek değerinin altında kalan sigorta bedelleri, düşük ya da hiç olmayan enflasyon korumaları nedeniyle ciddi bir eksik sigorta durum olabilir. Eğer poliçenizde eksik sigorta durumu varsa, nispet kuralı çerçevesinde tazminatınız bedelinizdeki eksiklik oranında düşülerek hesaplanır.
- Deprem
- Binada
- Makine ve ekipmanınızda
- Bahçe duvarları, temellerde
- Makine temellerinde
- Su, elektrik, gaz tesisatlarında
- Hammadde, yarı mamul, bitmiş mamul ve yedek parça depolarındaki emtialarda
- Açıktaki depolama alanınızda bulunan emtialarda
- Trafo & Jeneratör & enerji ünitelerinde
- Ana bina dışında, idari bina ve ofislerinizde
- Geçici olarak kullanılan depo, ofislerde
- Tesisinize ulaşım sağlanan yollar, köprülerde
yıkıma, deprem sonrası patlayan tesisatlar nedeniyle dahili su baskınları, yangınlara sebep olabilir. Saydıklarımın tümü standart poliçelerin kapsamında tanımlı olmayabilir.
- Deprem sonrası işletme yeniden çalışmaya başlayana kadar geçen süredeki sabit giderler ve gerçekleşen kar kaybı sigorta edilebilir . Kar Kaybı adı verilen bu teminata sahipseniz, poliçenizdeki bekleme süresi sonrası tazminat hesaplanabilir. Poliçelerde depreme bağlı kar kaybı bekleme süreleri 14 ya da 21 günden başlar. Kar Kaybı geçmiş mali kayıtlarınız, bekleyen siparişleriniz ve gerçekleşen cironuz gibi bilgilerin detaylı incelemesi sonucu hesaplanır. Eğer ayrı bir kar kaybı sigortanız yok, bir paket poliçeniz varsa kar kaybı teminatını da kontrol etmenizde fayda var.
Önemli bir konuyu da belirtmek istiyorum. - İşletmeniz üzerinde kamu otoritesinin inisiyatifleri sonucu faaliyete geçememeniz ya da planlı faaliyetinizin yapılamaması sonucu oluşan kayıplar genel şartlara göre poliçe kapsamına girmemektedir.
- Deprem esnasında işletmenizde vardiya varsa ve çalışanlar zarar görürse, işveren mali sorumluluk sigortasına ihbar yapılması yerinde bir tedbir olacaktır.
- Ferdi kaza sigorta poliçelerinde deprem ek teminat olup, poliçeye eklenmişse ölüm ya da sürekli sakatlık durumlarında devreye girecektir. Afetin büyüklüğü ve kamu hizmetlerinin çok hızlı yapılması nedeniyle belgelendirmede sorunlar yaşanabildiği belirtilmiştir.
- Hasar ihbarınızı yaparken, eğer acentenize ulaşamıyorsanız, sigorta şirketinizin çağrı merkezine direkt ihbar yapabilirsiniz.
- Eksper hasar tespit için geldiğinde zarar gören kıymetlere ilişkin dokümanlara ihtiyaç duyacaktır. Her hasar için genel bilgi setinin yanında, endüstri veya zarara özel ek bilgiler de talep edebilir.
Değerli sigortalılar;
Sigorta kendi özgü dinamikler, prensipler ve kurallarla çalışır. Sigorta yaptırılırken ne yazık ki maliyetler, içeriğin kalitesi ve poliçelerin ihtiyaca uygunluğunu kontrol etmenin önüne geçiyor. Detaylı çalışmalarla karar vericilerin masasına getirilen sigorta tekliflerinde ilk bakılan ve üzerinde en çok pazarlık edilen yer hep dip toplam oluyor.
Kurumlarda sigorta süreçleri genellikle muhasebe, finans ya da satın alma departmanlarının yan işi olarak yürütülüyor. Sigortacılar branşlar ve risklerde ayrı ayrı uzmanlaşmışken, bu görevi üstlenen çalışanlardan tüm riskleri bir arada değerlendirecek bilgiye sahip olmaları beklenmemelidir. Bu sorumluluğu alanların uzmanlık alanları dışındaki bu önemli görevi firmanın ihtiyaçlarına göre doğru şeklide yerine getirebilmeleri için öncesinde detaylı bir çalışma ve yönlendirmeye ihtiyaçları vardır. Çünkü her poliçenin hesabını vermeleri de istenir. Destek almazlarsa sadece maliyet üzerinden pazarlık etmekle sınırlı kalırlar ki, sigortada maliyetin düşmesi teminatta azalma ya da değişiklik anlamına gelebilir,
Sanıldığı gibi poliçelerde sayfa sayfa yazılan not ve klozlar her zaman geniş veya özel bir teminat verildiği anlamına gelmemektedir. Klozların çoğu teminatın hangi koşullarda geçerli olacağını ifade eder ki, bu koşulların işletmenizin mevcut durumuyla uyumunu da kontrol etmelisiniz.
Sigorta sektörü 2023'de koşullarını ağırlaştırmış ve maliyetlerini yükseltmişti. Son depremler ve sonrasındaki aksiyonlar ülkemizdeki sigorta şirketlerini destekleyen küresel reasürans piyasası tarafından dikkatle takip ediliyor. Deprem olduğu için değil, ama depremin yarattığı zararın sebepleri, risk yönetimi ve temel prensiplere uygunluk, riski azaltmaya yönelik çalışmalar, yönetmeliklerle uygulamaların uyumu , konservasyonlar, hasar yönetim süreçleri, ödemeler hepsi dikkatle izleniyor. Yakında sigorta maliyetleri çok arttı yerine, sigorta yaptırmak istiyorum ama teminat bulamıyorum şikayetlerini duyabiliriz..
Sigortanın işletmenin hayatı ile paralel giden, dinamik bir risk transferi olabilmesi için, mevcut ve gelecek hedeflerinizi, yatırımlarınızı, yükümlülüklerinizi de içine kattığınız detaylı bir analiz gerekmektedir. Sadece poliçeler üzerinden yapılacak bir teminat kontrolü yetersiz kalabilir.
2022 nin son 2 ayındaki tüm paylaşımlarımda, sürekli altını çizdiğim risk yönetimi, risk analizi, finansal analizler, risk mühendisliği yatırımlarının yapılması kaçınılmaz oldu. Mevcut risklerinizin doğru tanımlanması, sigorta korumalarınızın ihtiyacınıza uygunluğu ve doğru risk analizi için danışmanlık almakta gecikmeyin.
Comments