Global Reasürans ve Dubai Uluslararası Finans Merkezi Otoritesi'nin (DIFC) ortaklaşa ev sahipliğinde düzenlenen 6. yıllık Dubai Dünya Sigorta Kongresi (DWIC) 8-9 Mart'ta gerçekleştirildi.
Artık geleneksel olan DWIC ,2017'deki lansmanından bu yana tek çatı altında üst düzey sigorta yöneticilerine benzersiz bir ağ oluşturarak, iş ve düşünce liderliği fırsatları sunmak için bir platform görevi görüyor. Brokerler, sigortacılar ve reasürörlerle birlikte çalışan DWIC 2023, reasürans için bölgesel bir odak olma özelliği taşıyor. Bu yıl 2000 den fazla bireysel katılımcının takip ettiği DWIC , özellikle yeni kapasiteler ve yaratıcı fikirlerle tanışmak için çok ideal bir ortam.
DWIC, mevcut müşterilerle tanışmak için harika bir yer olmanın yanı sıra, katılımcılara yeni bağlantılar kurma fırsatı sunuyor. DWIC 2022'de , çevrimiçi Toplantı Merkezi aracılığıyla önceden planlanmış 5.000'den fazla toplantıya ev sahipliği yapmış.
DWC de başlıca amaçlar, Öğrenmek, Genel perspektif kazanmak, sürdürülebilirlik ve güncel gelişmelere ilişkin fikirleri paylaşmak . Bunun için açılıştan itibaren önemli konuşmacılarla aktarılan bilgilerin yanı sıra konuya özel tasarlanmış üst düzey yuvarlak masa tartışmaları ile katılımcıların ilgilerine göre seçebilecekleri panelleri dinleme fırsatı veriyor.
Küresel salgın, büyük jeopolitik değişimler ve yaklaşan bir durgunluk ile son derece huzursuz geçen üç yılın ardından küresel sigorta şirketlerinin CEO ları
• Son üç yıldan alınan dersler ve bunun sektörün daha fazla dayanıklılık oluşturmasına nasıl yardımcı olduğu
• Değişken bir risk ortamında yol almaya devam ederken önemli zorluklar ve fırsatlar.
• Gelişmekte olan pazarlardaki fırsatlar. Insurtech, dağıtım gibi bazı gelişmeler ve yenilikler
• Devam eden Net Sıfıra (Net Zero Target) geçişi kolaylaştırırken sektörün rolü.
• Geleceğe bakmak - değişim ortamında ilgiyi kaybetmemek
'yetenek', 'inovasyon', 'teknoloji' ve 'sürdürülebilirlik' konularını paylaştılar.
Sürdürülebilirlik ve sigorta başlığında öne çıkan konular ; Net Zero'ya geçiş ve daha geniş sürdürülebilirlikte sigorta sektörü liderlik modelleri ve getirebileceği yenilikler, sigortalılarının geçiş yolculuklarını desteklemede de önemli bir role sahip olan sigortacı, reasürör ve brokerlerin, kendi iş modellerini uyarlamanın ve ilerlemelerini izlemenin ötesinde nasıl liderlik edebilecekleri konuşuldu. Hatırlarsanız Kopenhag da düzenlenen Ferma Konferansı'nda da Yeşile Geçiş aşamasında sigorta sektörünün desteğine ihtiyaç duyulduğu özellikle Risk Yöneticilerinin vurguladığı konuların başında geliyordu.
Enerji ve güç, inşaat, havacılık ve diğerlerinin yanı sıra kamu hizmetleri dahil olmak üzere sanayi sektörleri, yeni teknolojiler ve stratejiler için desteğe ihtiyaç duyuyor. Burada sigortacılara değişimi teşvik etme ve doğru dengeyi kurmada rol düşüyor. Bu değişimle beraber sektör yeni ve gelişmekte olan riskleri değerlendirmek için bir yandan da kendi hazırlanmalı. Örneğin; yüksek bir ESG ( Environmental, social, and corporate governance (Çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim) puanı elde eden veya sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşan sigortalılar ödüllendirilebilir mi? Avrupa'da NetZero hedeflerinin indirim, genişletme gibi ödüllerle desteklenmeye başladığını söyleyelim.
Doğal afetler konferansın diğer bir odağı oldu. Deprem riski, Orta Doğu'daki birincil doğal afet endişeleri arasında yer alıyor. Sigortalı ve ekonomik kayıplar arasındaki büyük fark -koruma açığı- felaketlerin toplum için maliyetini temsil ediyor ve bunların çoğu sonuçta hükümetler tarafından karşılanıyor. Artan sigorta penetrasyonu, yükün çoğunu hafifletmeye destek oluyor. Modellemeler; acil durum yönetimi, riski azaltma, kamu afet finansmanı, risk havuzu oluşturma ve diğer devlet liderliğindeki risk ve kayıp azaltma girişimleri dahil olmak üzere küresel dayanıklılık çabalarını artırabilecek çözümler sunuyor.
Bölge kayda değer ölçüde yüksek artış ve gelişim yaşadığından, reasürans endüstrisinin amaçları doğrultusunda deprem risk değerlendirmesinde afet modellemesinin önemi ve Haziran 2023'te piyasaya sürülecek olan Verisk (eski adıyla AIR Worldwide) Ortadoğu Deprem modelinin öne çıkan özellikleri tanıtıldı. Bu çalışma son 30 yıla vurgu yaparak deprem yer sarsıntısı tehlikesi bilimindeki temel bilimsel gelişmelere genel bir bakış sağlarken, Dünyanın farklı bölgelerinde (farklı tektonik ayarlar, deprem aktivitesi seviyeleri ve veri mevcudiyeti ile) deprem tehlikesi modellemesinin zorluklarını ve farklı alanlardan ve/veya bölgelerden gelen etkileri ve dünyanın küresel durumunu şekillendirdiğini değerlendiriyor. Geçmiş ve günümüz verilerine dayanarak gelecekte beklenen deprem kayıpları tahmini için sismik tehlike araştırması sonuçlarını veriyor.
Diğer bir gündem konusu da Küresel Sağlık Sigortası zorlukları ve getirdiği fırsatlar. Dünya çapında gelişen pazarlar hızla yaşlandığı ve Sigma'ya göre, 2050 yılına kadar bu ülkelerin, 65 yaş ve üzerindeki dünya nüfusunun neredeyse %80'ine ev sahipliği yapacağı bilgisi paylaşıldı. Hayat ve sağlık reasürans ve sigorta sektörü için yeni fırsatlar ,veriler ve analitiğin bu büyümeyi desteklemek üzere nasıl değerlendirilmesi gerektiği konuşuldu.
Ana sponsorluğunu QBE'nin yaptığı DWIC' e %66 sı Ortadoğu'dan olmak üzere Kuzey ve Sahraaltı Afrika, Asya, Avrupa ve Latin Amerika'dan 329 Sigorta ve reasürans şirketi ve brokeri katılmış.
DWIC ajandası ve panellere bakıldığında özellikle Afrika ve Asya merkezli reasürans şirketlerinin yoğunluğu dikkat çekici. Bu piyasalar kapasitelerini ihraç etmek için oldukça hevesli ve iştahlı görünüyor.
2023 de sertleşen koşullar ve son yaşanılan deprem felaketinin ardından Türk Sigorta Sektörü özellikle ek kapasite ihtiyaçları için yeni alternatifler yaratmak zorunda. Bu nedenle DWIC ve benzeri organizasyonlar yeni reasürans piyasaları ve kapasitelerle tanışmak açısından sektör açısından önem taşıyor.
Türkiye'den katılanlar ( web sitesindeki listede bulunan) VHV Reasürans , TurkRE
Brokerler , Socar, Reinsurance Hub, Nasco TR, Nart, Mercury, Howden RE, Boğaziçi
Sigorta Şirketleri Bereket, Eureko
DWIC de yapılan görüşmelerin sektöre yenilikler ve kolaylıklar getirmesi dileğiyle.
Comments