top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

BİRİ BİZİ GÖZETLİYOR- AI & SİGORTA SEKTÖRÜ


Gün geçmesin ki yapay zekanın (YZ-AI) bizi dikizlemediği bir ana denk gelmeyelim.

Kabul, pek çok konuda YZ'dan faydalanıyoruz, hatta bundan büyük ölçüde hoşlandık.


Yapay zeka Geleneksel ve Üretici (Generative-GenAI) olarak ikiye ayrılıyor.

Geleneksel YZ, büyük ölçüde kullanım durumlarına dayalı bir yaklaşımla sınırlandırılmış, mevcut işletim modellerinin operasyonlarını optimize eden teknolojiyi tanımlıyor.

GenAI- Üretken yapay zekâ ise bilgisayar sistemlerinin metin, görüntü, ses gibi farklı veri türlerini işleyerek orijinal içerik oluşturmasına yarayan; insan yaratıcılığını ve hayal gücünü artırarak yapay zekayı yeni bir seviyeye taşıyan bir teknoloji.


Hepimizin dikkatini çekmiştir. İnternette bir arama yapıyoruz - mesela bir marka ya da hizmet- daha sonra başka bir amaçla internete girdiğimizde son aradığımız konuda reklamlar, kampanyalar içeren -hatta sayfanın ortasını kaplayan- bildirimler geliyor. Hatta arama motoru ile de sınırlı kalmıyor, sosyal medyamıza bir bakıyoruz ki bir anda incelediğimiz ürün veya benzerlerinin reklamı ya da benzer hesapların paylaşımları pıt pıt akışa düşmüş, bunlar yüzünden kimi zaman takip ettiğimiz hesapların paylaşımlarını göremez hale geliyoruz.


Yapay zeka kullanıcı alışkanlıklarını takip ederek, ilgiyi artıracak bildirimleri gönderirken, daha önce de bahsettiğim "BigData" yı kullanıyor. Çoğu birbirine bağlı sistemler sayesinde internette gezen herhangi birinin tercihleri, ilgi alanları tespit ediliyor ve birden fazla kaynak için satış potansiyeli oluşturuluyor.


Ne demişler "fala inanma falsız da kalma". Bir arkadaşım son zamanlarda astrolojiye merak sardı, ben de web sitesine ve sosyal medya hesaplarına baktım, şimdi diğer astroloji hesaplarından kurtulamıyorum. Evdeki ihtiyaçlar için alışveriş sitelerinden aldığım ya da incelediğim ürünlerle ilgili her defasında bildirim geliyor. "En son .. bakmıştın, tekrar ister misin?" Geçenlerde kuru köpek maması aldım, günlerdir her internete girişte, yetmezmiş gibi sosyal medyada köpek maması, köpek aksesuarı reklamları ve teklifleri geliyor. Bir insan ne kadar sıklıkla köpek maması alabilir ? Ya bir huzur ! Muhtemelen yapay zeka mama reklamıyla ilgilenmediğimi görünce bu alışverişin arada sırada yapıldığını da öğrenecek ve zamanı gelince yine bildirimlere başlayacak.


Size bir örnek daha vereyim; ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama her yerde bir ayak izi bırakıyoruz ve verilerimiz pek çok alanda depolanıyor. Sosyal medyadaki beğeni ve paylaşımlardan, girdiğimiz internet sitelerine, kullandığımız arama kelimelerinden, aracımıza yakıt aldığımız benzin istasyonuna, yemek yediğimiz yerden, alışveriş yaptığımız mağaza ya da markete, seyahatlerimiz, finansal işlemlerimiz, yasal başvurularımız gibi attığımız her adım bir yerlerde kaydediliyor. Yapay zeka işte tüm bunları kullanarak bizim günlük rutinimizi haritalıyor, bu rutin içinde ihtiyaçlarımızı tespit ediyor ve bir gün kanepeye aboneliğimizin olduğu bir platformda film izlemek için yayıldığımızda ekrana en son okuduğumuz ya da konuştuğumuz konuyla ilgili bir program önerisi çıkıyor.


İşim gereği internet araştırmalarımın çoğu sigorta, reasürans, yeni ürünler, hasarlar, modellemeler üzerine. Elbette sektör haberleri ve şirketlerin sosyal medya hesapları da takibimde. Geçenlerde tahıl riskleriyle ilgili bir araştırma yaptım, bu aralar ekrana sürekli makarna reklamı geliyor. Ama, konu sigortaya gelince dakika başı karşıma çıkan diğer ürünler kadar sık bildirim almıyorum. En uygun kasko bizde vs diyen bir pop up bildirim veya belki bir sigorta şirketi reklamı oluyor


Sigorta farkındalığını artıralım, yaygınlaştıralım dediğimiz günlerde, dijitalleşme adımları atılırken, üstelik art arda çok üzücü afetler ve olaylarla sarsılmışken sigortada yapay zeka kullanımı diğer sektörlerin gerisinde kalmış gibi.


Bunun bir nedeni yapay zekanın daha çok sigorta şirketlerinin öncelikle kendi operasyonlarını düzenlemek; raporlamaları , hasar süreçleri, usulsüzlük gibi daha kendi işlerine yönelik ihtiyaçlar için kullanmaları. Mesela UW dediğimiz riskin fiyatlandırılmasında da YZ denemeleri başladı. Özelikle ürün geliştirmede müşteri tercihlerine, yeni ürün tasarımlarına kadar pek çok konuda YZnın sağladığı veriler ve analizlerden faydalanılıyor.


Sigortacılıkta yapay zeka, insanların alışkanlıklarını ve genel durumlarını izleyerek kişiye özel ürün hazırlayıp sunma imkanı veriyor. Geçenlerde bir teknoloji firması ile sohbetimizde firma sahibi, bir okul etrafında yaşayan ya da o bölgeyi giden herkesin (öğrenci, veli, tedarikçi, yolu oradan geçen, servisçi) verilerini birleştirerek yaşam stilini tahmin edip ihtiyaçlarına uygun sigorta ürünlerini anında bir sms olarak cep telefonlarına yollamaya hazır olduğunu söylemişti. Hadi canım, dedim ama, işte bu da madalyonun öbür yüzü, birileri bizi gözetliyor! (Yapay zekanın mahremiyete olan tehdidi- Bunun için federated learning alanındaki gelişmelere göz atabilirsiniz)


"Sigortacılık geleceğin mesleği mi?" konulu yazılarıma gelen sorulardan biri de, yapay zekanın sektör çalışanları için bir tehdit olup olmadığıydı. Yapay zeka sigortalama sürecinin daha verimli olmasını sağlıyor. Biraz önce bahsettiğim gibi, modellemeler ve girilen verilerle risk fiyatlaması yapan yapay zeka denemeleri var. Yaptığı fiyatlamalar sonucu hasar/prim oranı %97 imiş, kısacası iyi karar verememiş. Zaman içinde öğrenme ve yaratıcılık geliştikçe daha isabetli fiyatlama yapmaya başlayacaktır.

Sigortacılıkta yapay zekada en önemli konu ya da sorun kültür, etik ve önyargı olarak belirtiliyor. İşte bu alanlarda YZ yanılabilir ya da çok alakasız bir sonuç üretebilir. Sonuçta YZ kişisel verileri kullanarak ve istatistiklere dayanan aktüeryal kararlar veriyor.


Peki yapay zeka sigorta profesyonellerinin yerini alacak mı?

Bence bu pek olası değil. Sigorta karmaşık bir ürün. Kesinlikle bir insan dokunuşu gerektiriyor. Konu sadece satış yapmak da değil, sigorta yaptırmanın öncesinde, esnasında ve sonrasında sigortalının danıştığı pek çok konu var. Bir web sitesinin ya da dijital platformdaki yapay zekanın en standart poliçede bile sigortalı tarafından verilen bilgiyi doğru kabul etmesi pek çok soruna sebep olabilir.


Tabi bir de hasar var. Farz edin ki başınıza bir olay geldi, zaten son derece telaşlısınız ve acil desteğe ihtiyacınız var, " .. aradığınız için teşekkür ederiz kullanıcı şifrenizi giriniz le başlayıp sigorta poliçeleriniz için 1 e , ... 3 e, hasar ihbarı için 4 e basın" talimatlarıyla devam edip, sonra bir alt menüyü dinlemeye kimse tahammül etmez. Şahsen böyle bir durumda hasar hattını aradığımda karşımda yardıma ihtiyacı olan biriyle konuşacağını bilen, bunun için eğitim almış, kanlı canlı bir insan olmasını isterim. Sigortanın devreye girdiği acil ve can sıkıcı bir durumu bırakın, kargo takibi veya yemek siparişinde bile kendimizi elimizdeki telefona söylenirken bulmuyor muyuz?


Sigortacılar gelecekte başarılı olmak için gereken beceri ve yetenekleri geliştirmeye, yeni teknolojiler ve yapay zekadan daha çok faydalanmaya başlamalı. Müşterileriyle sürekli etkileşimde kalarak bireysel tercihleri görmenin de ötesinde gelecekteki ihtiyaçları öngörerek tüm yeni ürünlerini ve hizmetlerini tasarlamak için Üretken YZ yı kullanmayı başaran sigorta şirketleri rakiplerinin önüne geçecektir.


Hep söylendiği gibi "Sigorta İnsan İşidir- People Business". Kendine has dinamikleri olan bu sektör en çok insana dokunur. Sigorta sektörü, gelecekte de konusuna hakim, teknik donanımlı ve yapay zekanın nimetlerinden faydalanmayı bilen gerçek insanlar için son derece zengin ve çeşitli kariyer imkanları sunmaya devam edecek.


Herkese iyi pazarlar



Yapay zeka ve sigorta üzerine birkaç makale ;


72 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page