top of page
Yazarın fotoğrafıZeynep Turker

BİR İDEALİN İLHAM VEREN HİKAYESİ -ALLIANZ TEKNİK (3)


Sigortacılığın tarihi eski ve denizcilikle çok ilgili. Denizde en büyük risk yangın. Asırlardır denizcilik ve sigortanın iç içe ilişkisinden olsa gerek, sektörün birikimi ve ağırlıklı odağı yangın riski üzerine.


Yangın anında algılama, müdahale ve söndürme sistemlerinin aksaksız çalışması kadar, onları kullanacak personelin hazırlıklı olması da önemli. Yangınla mücadelede ekipmanlarını kullanmadan önce kullanılan malzemenin, yangına tepki esnasındaki davranışlarının da öğrenilmesi gerekiyor. Çünkü bu çok da öngörülemeyen bir kısım: Kimin nasıl davranacağını bilemeyiz.


Öğrencilik zamanı, Ankara'dayız, ailecek film izlemeye karar verdik. Patlamış mısır olmazsa olmazımız dedik ve kardeşimle mısır patlatmaya giriştik. Belki hatırlarsınız pazarlarda mısır patlatmak için uzun saplı, delikli metal kaplar satılırdı. Babam da bunlardan bir tane edinmiş, her istediğimizde ustalıkla mısırları patlatırdı. Mısırları bu kaba koyduk, ocaktaki ateşin üstünde sallaya sallaya bekliyoruz. Nasıl oldu anlamadım, bir anda mısırlar alev aldı. O panikle elimde alev alev yanan mısırların olduğu kapla "Babaaa" diyerek salona gittim! Salona! En az benim kadar panik olan kardeşim de arkamda. Babamın elimde alev alev yanan mısır kabını gördüğü andaki yüzü hala aklımda. "Salonda ne işin var suya tut" dedi tabi, ne akla hizmet salona geldiğimi bile bilmiyorum ki bir adım ötedeki musluk aklıma bile gelmemiş. Akıl tutulması dedikleri bu işte.


Tesisi ziyaret ettiğim gün mutfak yangınları simülasyonuna katılınca bu anım aklıma geldi. Mutfak simülasyonunda minik bir yangın tüpüyle fırın yangını, ocak yangını, çöp kutusunda çıkan yangını söndürdüm. NOT: Yangın tüpünün çalışması için önce pimi çıkarmak gerekiyor ve inanın panik halinde insan ne yapacağını bilemeyebilir.


Önceki yazıda, yangına risk analizi konusunda görünür kriterlerin çok olduğu ve bu nedenle riskin yönetilebileceğini belirtmiştik. Dünyada üretilen pek çok malzemenin yanıcılık sınıfı, yangın dayanımı, yandığında çevreye zarar veren/vermeyen, yangını durdurucu olmak gibi yangın riskinin yönetilmesiyle yakın bir ilişkisi var.


Sigorta sektörünün karşılaştığı büyük yangın hasarları, çıkarılan derslerle endüstriyi de yeni keşifler yapmaya ve AR-GE çalışmalarını desteklemeye teşvik ediyor. Bilim, can ve mal güvenliği için sürekli bir çalışma ve çaba içinde. Ceyhun Bey'le sohbetimiz esnasında Formula 1 yarışlarından bahsettik. Uzun süre acayip bir gürültüyle pistte habire dönen araçlar ve tipik erkek merakı olarak değerlendirdiğim bu yarışlara bakış açım sonradan çok değişti. Saatte 360 km hatta bazen 400 km hıza çıkabilen o makine keskin virajlarda savrulmadan dönüyor, yakın hızla seyreden rakiplerinin arasından manevralar yaparak önlerine geçiyor; yarış esnasında kazalar oluyor, pistten çıkıyor, yangın olayları yaşanabiliyor. Pit stop ise bambaşka bir efsane, saniyeler içinde yakıt (risk yönetim yaklaşımı sonrasında günümüzde artık yakıt dolumu yapılmıyor örneğin), lastikler ve pilotun aklına takılan ne varsa hallediliyor.

O araçların aşırı hızlıyken yaptığı korkunç kazalarda pilotlar ufak yaralanmalarla kurtulabiliyor. Araç yanıyor, giydiği tulumun malzemesi sayesinde pilot yanmıyor, araç havalanıp hızla düşüyor, takla atıyor, pilot araçtan çıkabiliyor. İşte bu gözle bakınca Formula 1'in sadece otomotiv endüstrisi değil, güvenli sürüş teknikleri ile birlikte hemen

her endüstriye ilham veren sıkı bir disiplin ve ekip çalışması, sürekli öğrenim/deneyim ve titiz bir AR-GE'ye dayanan çok havalı bir teknoloji yarışı olduğunu fark ettim.



Yangın riski çok boyutlu yaklaşım gerektiriyor. Sigorta şirketleri uzun yıllar yangınla ilgili önlemleri inceledikten sonra teminat verdikleri endüstrilerde, yangın sonrası yara saran pozisyonda oldular. Bugün baktığımızda ise, yangın riski için detaylı incelemeler yaparak olası hasar yaşanmadan önce önleyici tedbirlerle ilgili risk danışmanlığı gibi çok kıymetli bir know-how desteği verdikleri bir dönemdeyiz.


Yangında alınan bilindik önlemlerin yanında kullanılan malzeme, yerleşim, birbirini tetikleyen mekanizmalar, insan davranışı, kriz yönetimi gibi pek çok faktör, oluşabilecek zararın boyutlarını etkiliyor.


Allianz Teknik, bu konuda sunduğu uygulamalı pek çok eğitimin yanı sıra, akredite bir kuruluş olarak malzemelerinin yangına tepkisini belgelemek isteyenlerin faydalandığı bir merkez. Burada malzemelerinin yanıcılık sınıfı, damlama, duman salınımı gibi verileri akredite edilmiş oluyor; aynı zamanda AR-GE malzeme geliştirme fırsatı buluyorlar. Buradan aldıkları belgelerle de dünyanın her yerinde ürünlerini güvenle satabildikleri gibi, girdikleri ihalelerde de avantajlı konumda oluyorlar.


İşte tam da burada bir sigorta şirketi girişimi olmasının önemli bir avantajı var. "Sigortacı, zarar ödeyen"dir. Bu da yıllardır tazmin edilen hasarlardan edinilen müthiş bir deneyim birikimi demek. İşte bu birikim proaktif bakış açısıyla bu merkez sayesinde herkesle paylaşılabilen ve herkesin ulaşabileceği bir hizmet haline gelmiş. Bu son derece katma değerli hizmeti sunarken, kendi maliyetlerini karşılayacak kaynağı sağlayan bir iş modeli yaratarak, topluma katkının ve sosyal sorumluluğun sürdürülebilir olması sağlanmış.





YANGIN EĞİTİMLERİ

Kurumlar yangın riski için (teknik olan ve olmayan) personel eğitiminde buradaki deneyimden faydalanılıyor. Ziyaret ettiğim gün kalabalık bir grup eğitim alıyordu. Yangın eğitim salonunda alarm vanası istasyonu, spray odası ve geçmişte eşlik ettiğim risk mühendisliği ziyaretlerinde çok aşina olduğum kocaman yangın pompası dairesinden tutun, en ufak yangınla mücadele malzemelerine kadar her türlü eğitim materyali düşünülmüş. Uygulamalı eğitimlerde katılımcılar hem sistemleri tanıyor hem de prosedürler hakkında bilgi alıyorlar.


Yangınla beraber gelen önemli bir sorun da duman. Can güvenliği açısında dumanlı ortamda nasıl hareket edilmesi gerektiğini öğrettikleri, gerçek anlamda duman içinde bir ortamdan çıkış tatbikatı var. Hepsini tecrübe ettim. Tabi burada sizi yönlendiren, nasıl davranmanız gerektiğini gösteren uzmanlar var. Bu deneyim hafızamızda ne kadar çok yer ederse, bir yangın anında hem kendimize hem de yanımızdakilere çok faydası olacağı kesin.


Allianz Teknik, yağmurlama, gazlı söndürme, yangın dolabı, algılama sistemleri gibi aktif ve pasif yangın korunum sistemlerinin ulusal ve uluslararası standartlara göre tasarımı, projelendirilmesi ve kontrollerinin yapılmasında da hizmet veriyor.

Risk Mühendisliği'nin işletmelere başta can güvenliği olmak üzere, işletmenin güvenliği ve korunması, iş sürekliliği ve ekonomik katkılarını ve yarattığı katma değeri her paylaşımımda belirtiyorum, yeri gelmişken yine altını çizeyim.


Allianz Teknik yangın risklerine karşı bütünsel bir yaklaşımla kurumlardan bireylere, yetişkinlerden çocuklara kadar tesisi ziyaret eden herkeste farkındalığı sağlayan ve pekiştiren, pek çok deneyimi bünyesinde barındıran bir merkez. Konukların kullandığı mütevazi kafelerindeki mutfak bile bir eğitim alanı olarak tasarlanmış. Binanın yanında oyun salonlarında yangını söndürdükçe puan aldığımız konsollara benzeyen dış mekân oyuncağı var. Binanın içinde sergilenen tulumba çok ilginç, toplantı odasında sergilenen Fausto Zonaro'nun Tulumbacılar isimli tablosunu da görme imkânımız oldu.






Serinin 4. ve son bölümünde sizi yepyeni bir kavramla tanıştıracağım "Hemen kullanılabilir bina" ve yeni bir kariyer alanı olan " Test Mühendisliği", Taşımacılık Sektörüne verilen hizmetler ve Yeni Projeler "Çevre ve İklim Değişikliği Hizmetlerinden bahsedeceğim...


Herkese kolaylıklar ve iyi çalışmalar.







75 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page